nieuws

Rising Star: Derek van den Berg

Loopbaan

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van ruim vijftien vragen. Dit keer: Derek van den Berg van Sens Real Estate.

Rising Star: Derek van den Berg
Derek van den Berg

Leeftijd: 29

Opleiding: Real Estate & Housing aan de TU Delft.

Ik ben: Projectontwikkelaar bij Sens Real Estate.

Waarom vastgoed: Gebouwen fascineren mij al sinds ik als klein jongetje tijdens een vakantie in de VS me stond te vergapen aan die enorme wolkenkrabbers daar. Toen wist ik eigenlijk al dat ik ook dat soort dingen wilde maken. Vergeet daarnaast niet dat wij als moderne mensen het grootste deel van ons leven in gebouwen spenderen, dan kunnen we deze gebouwen maar beter zo goed mogelijk ontwikkelen.

Het mooiste vastgoedobject: Esthetisch gezien, het Chrysler Building in New York. Zulke gebouwen zijn one-of-a-kind. Functioneel bekeken, de Markthal in Rotterdam. Door zijn originele manier van functiemenging absoluut uniek.

Het lelijkste vastgoedobject: Er zijn er zoveel. Gelukkig bieden lelijke en vaak slecht functionerende vastgoedobjecten veel kansen voor herontwikkeling. Het zijn potentieparels. Het Maritiem Museum in Rotterdam spant voor mij wel de kroon. Dat op de kruising van de Blaak en de Coolsingel – de twee belangrijkste assen van de stad – een gesloten bunker staat, die elke vorm van interactie tussen de Leuvehaven en de binnenstad pareert, is een belediging voor de stad. Dat daar vervolgens het Maritiem Museum in huist terwijl het maritieme gebouw het zicht op de Leuvehaven vanaf de straat volledig afsluit, is eigenlijk nog frappanter. Gevoelsmatig komt zo’n museum veel beter tot zijn recht in een nieuw gebouw in de oksel van de Rijnhaven waar het museum met het water bovendien de buitenruimte heeft voor veel meer nautisch vermaak. De gemeente Rotterdam kan vervolgens tientallen miljoenen grondwaarde verzilveren onder de huidige locatie en de stad Rotterdam krijgt de kans om hier middels een internationale architectenselectie een icoon te realiseren dat geen stad ontneemt, maar stad maakt. Hier kan je echt uitpakken.

Mijn hart ligt bij: Woningen. Een betaalbare en goede woning is voor iedereen een basisbehoefte. Tevens speelt er niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd, een enorme uitdaging om passende woningen te realiseren voor alle mensen die naar de stad trekken. Wat mij betreft gaan we in rap tempo veel meer woningen bouwen, waarbij de hoogte niet geschuwd moet worden en gemeenten ophouden met het toepassen van stringent beleid als parkeernormen, maximale volumes en sunspots. Dat het beoordelingscriteria zijn waarop je punten kan scoren, soit. Maar compenseer de schaduw die je creëert dan met een uitmuntende plint en een openbare skybar, in plaats van dat je als ontwikkelaar de mogelijkheid ontnomen wordt om echt de hoogte in te gaan.

Belangrijkste trend: Decentralisatie en autarkie, twee begrippen die elkaar tevens aanjagen. Dit zie je overal terug in de samenleving met de opkomst van Uber, Airbnb, 3D Printing en de blockchain. Mensen willen zelf de controle terug over hun mobiliteit, wat ze eten en drinken, wat ze produceren, controle over hun geld, enzovoorts. Als bedrijven niet snel genoeg mee innoveren gaan veel molochs omvallen, van banken tot ov-bedrijven. Dit gaat ook een enorme impact hebben op vastgoed en het straatbeeld doordat mensen flexibeler worden en niet meer kosten wat het kost gebonden zijn aan één plek. Dit verklaart ook het succes van de grote steden, want veel mensen willen nu eenmaal wonen daar waar het gebeurt. Binnen Sens proberen wij met het herontwikkelen van binnenstedelijke locaties daar op in te spelen.

Must-read: The

Subtle Art of Not Giving a FuckMark Manson.

Dit zien we allen over het hoofd: Het feit dat innovaties er voor kunnen zorgen dat er naast een trek naar de globale steden, ook weer een trek naar de lokale, aantrekkelijke dorpen kan ontstaan. Ik denk dat augmented reality en zelfrijdende auto’s er voor kunnen zorgen dat een deel van de mensen die de keuze hebben, er straks bewust voor zullen kiezen groter te gaan wonen in de periferie waar ze schone lucht, rust en lagere vastgoedprijzen aantreffen. De nieuwe technologieën stelt deze mensen toch in staat om continue in verbinding te zijn met de rest van de wereld, of om snel op plaats van bestemming te zijn in hun zelfrijdende auto, waarbij maximumsnelheden tot het verleden zullen behoren. Door de economische voorspoed van dit moment zien velen daarnaast over het hoofd dat de nieuwe crisis met de dag dichterbij komt. Er is weer een enorme optimism bias gaande, vaak een teken dat de nieuwe crisis binnen twee jaar toeslaat. En deze keer kan dat niet zo eenvoudig opgelost worden met het creëren van meer krediet. We gaan ons in volledig nieuw vaarwater begeven. Dat wordt echt spannend.

Grootste kans voor vastgoedprofessionals: Ten eerste blijven leren zodat je volop mee kunt blijven draaien in de steeds sneller veranderende wereld. Ten tweede een huis kopen als investering. Niet alleen een solide belegging, ook een goede leerschool. Als dat te duur is, begin dan met andere beleggingen om voldoende vermogen op te bouwen.

Grootste bedreiging voor de vastgoedsector: Het feit dat vastgoed enorm log en traag is en daardoor de hete adem van de techsector in zijn nek voelt. Acht van de tien grootste vastgoedbedrijven zullen over 15 jaar techbedrijven zijn. De huidige vastgoedreuzen zullen alleen nog in de geschiedenisboeken te vinden zijn.

Mijn grootste succes: Het feit dat wij met Sens Real Estate in Scheveningen het Legoland Discovery Centre binnen anderhalf jaar tot een project van schetsontwerp naar start bouw hebben geloodst, inclusief bestemmingsplanwijziging. Waarbij de locatie zo op de boulevard direct naast het Kurhaus erg uitdagend is. Ik vind dat de adviseurs met wie ik heb samengewerkt en mijn collega’s en de gemeente Den Haag daar echt een wereldprestatie hebben geleverd. En ik ben trots dat ik daar zelf ook mijn steentje aan heb kunnen bijgedragen.

Ik heb het meest geleerd van: In het buitenland studeren. Ik heb voor mijn studie in Madrid gezeten. Naast dat je de hele dag in een andere taal dient te communiceren (die je in het begin helemaal niet beheerst), verbreedt het ook je blik van de wereld en begrijp je dat elk persoon door zijn culturele achtergrond anders naar vraagstukken kijkt. In dat opzicht brengt het een hoop nuance en laat het zien dat DE waarheid niet bestaat. Een wijze levensles.

Sociale media: LinkedIn en Steemit.

Favoriete apps: Coin Ticker, Whatsapp, Spotify en Magic Seaweed.

Laatst bezochte evenement: Informatieavond Maritiem District in het Maritiem Museum in Rotterdam.

De belangrijkste nieuwsbron:  Linkedin. Hier komen vele artikelen van alle grote vastgoedmedia samen en zie ik daarnaast updates van de bedrijven en mensen die ik volg.

Favoriete gadget: Xiaomi Mi Robot Vacuum. Maakt het leven echt aangenamer door de tijdsbesparing die het oplevert. Je kan oneindig meer geld maken, maar tijd is een constante.

Transportmiddel: Longboard in Rotterdam. Daarbuiten het OV of de auto.

Vrijmibo/hangout: Biergarten Rotterdam voor de zomerse vrijdagavond. Baek in Rotterdam om met een goede koffie lekker te werken.

Reageer op dit artikel