nieuws

Rising Star: Jorrit Vulker

Loopbaan

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van vijftien vragen. Dit keer: Jorrit Vulker van Pieterse Terwel Grevink.

Rising Star: Jorrit Vulker
Jorrit Vulker

Leeftijd: 30 jaar

Opleiding: Architectuur (HvA en de AA school of architecture) en een master Real Estate & Housing aan de TU Delft.

Ik ben: adviseur bij Pieterse Terwel Grevink (PTG Advies), een organisatie die zich voornamelijk bezighoudt met de ontwikkeling van huisvesting voor ziekenhuizen.

Waarom vastgoed: Tijdens mijn architectuur opleidingen kwam ik erachter dat ik me minder interesseer in de hedendaagse architectonische denkbeelden, maar mij graag richt op de vraagstelling achter de ontwikkelopgave. Ik vind dat het vastgoed van een organisatie als een strategisch (verander)vraagstuk benaderd moet worden. Het vormgeven van het toekomstige bedrijfsprofiel, de nieuwe werkconcepten en de financiële haalbaarheid liggen hieraan ten grondslag. Deze samenhang tussen de bedrijfsvoering en het gebouwontwerp zorgt voor een beter resultaat.

Belangrijkste trend: Er vindt een verschuiving plaats van een centraal naar een decentraal gestuurde samenleving. Met dank aan technologische ontwikkeling (bijvoorbeeld het internet) en globalisering weten we steeds beter wat onze opties zijn. Het gevolg is dat we niet alles zonder meer aannemen. Ontwikkelingen worden dan ook niet meer georganiseerd volgens top-down of centrale sturingsprincipes maar veel meer van onderaf, decentraal in verschillende horizontale netwerken met een circulaire gedachtegoed als basis. Bijvoorbeeld de energiesector: grote energiebedrijven staan op omvallen vanwege oud gedachtegoed. Ik geloof dat we ook zo’n kanteling in de zorg kunnen verwachten.

Mijn rolmodel: Vaktechnisch vind ik het gedachtegoed van Francis Duffy inspirerend. Met zijn achtergrond in de architectuur was hij in de jaren ‘60 een pionier door de relatie tussen de bedrijfsvoering en het ruimtelijk ontwerp theoretisch te beschrijven en in de praktijk toe te passen. Verder word ik geïnspireerd door het gedachtegoed van AMO, de onderzoekslijn van OMA.

Mijn grootste succes: Onlangs heb ik me geplaatst voor het WK Ironman 70.3 in Zuid-Afrika (triatlon), een ontzettend mooie beloning na jaren van hard trainen.

Ik zou mij willen ontwikkelen in: het inhoudelijke en procesmatige deel van het (strategische) voortraject van de ontwikkelopgave. Inhoudelijk betekent dat het beschikken over voldoende kennis om de organisatie inzicht te geven in de toekomstige mogelijkheden, procesmatig is dat het luisteren naar en begrijpen van de betrokkenen aan tafel om zo daadwerkelijk een bijdrage aan de interventie/ verandering te leveren.

Over 5 jaar ben ik: nog steeds adviseur in de ontwikkeling van ziekenhuizen en mogelijk andere kennisintensieve organisaties. Naast mijn werkzaamheden als adviseur ambieer ik ook een onderzoekslijn te hebben opgestart op het gebied van organisatie en ruimte.

Sociale media en favoriete apps: Strava voor mijn sportactiviteiten, Skipr voor de ontwikkelingen in de zorgsector en LinkedIn voor het netwerk.

Laatst bezochte evenement: Tijdens het IDFA de documentaire Pilotenmasker. De kijker wordt door zieke kinderen meegenomen in zijn of haar behandelingsproces in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie.

Favoriete gadget: Dat is overduidelijk mijn racefiets.

Transportmiddel: Audi A1.

Vrijmibo/hangout: De Ebeling in Amsterdam.

Reageer op dit artikel