nieuws

Rising Star: Jelle de Groot

Loopbaan

Rising Star: Jelle de Groot
Jelle de Groot

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van vijftien vragen. Dit keer: Jelle de Groot van projectontwikkelaar COD.

Leeftijd: 27

Opleiding: Bouwkunde TU Delft, Master Real Estate & Housing (tegenwoordig MBE).

Ik ben: projectontwikkelaar bij COD.

Waarom vastgoed: Toen ik jong was wilde ik architect worden, om mooie gebouwen te maken. Tot ik tijdens mijn studie ontdekte hoe gevarieerd de rol van ontwikkelaar is en hoeveel creativiteit je daarin kwijt kunt. Ik heb veel meer invloed op de projecten die ik doe.

Belangrijkste trend: Er zijn veel interessante trends te noemen, die allemaal op hun eigen gebied relevant zijn in deze tijd. Trends veranderen snel in containerbegrippen die te pas en te onpas door bedrijven worden gebruikt en waarbij voorbij wordt gegaan aan de kern van het probleem of kans waaruit ze zijn ontstaan.

Zeker binnen mijn werk vind ik het prettig om niet nadrukkelijk met trends bezig te zijn, maar vooral te kijken hoe je een gebouw kunt ontwikkelen dat niet onderhevig is aan trends. Als een project beter wordt door nieuwe ontwikkelingen, kun je die vanzelfsprekend in je projecten betrekken. Vaak kom je dit via je netwerk tegen en ga je er mee aan de slag. Het moet voor mij echter geen doel op zich worden.
Een trend die mij wel opvalt is dat sinds de crisis steeds meer Nederlandse architecten afstappen van de Super Dutch-stroming en het heftig conceptueel ontwerpen, wat op de TU Delft erg leidend was/is. Gelukkig zie je tegenwoordig, ook bij tenders, steeds vaker ontwerpen voor meer rationele gebouwen. Niet elke plek vraagt om een nieuw icoon.

Mijn rolmodel: Een rolmodel heb ik niet echt, maar in mijn directe omgeving op kantoor loopt binnen een klein team een hoop kennis, kunde en passie voor projecten rond waar veel van te leren valt. Verder heb ik bewondering voor vrienden van mij die op jonge leeftijd al bezig zijn met interessante projecten en start-ups zoals Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo (Powerwindow) en Enzo Valerio en Maarten van Kesteren; beiden jonge architecten die naar mijn idee op een hoger niveau zit dan menig gevestigd bureau.

Mijn grootste succes: Dat is lastig af te pellen naar een moment, maar mijn start twee jaar geleden bij COD is erg belangrijk geweest. Ik krijg de vrijheid om mijn ideeën in projecten te verwerken. Zo ben ik sinds de zomer 2016 druk met het woningproject Sud en vind het heel tof dat de bouw en verkoop binnenkort gaan starten.

Ik zou mij willen ontwikkelen in: meer ondernemerschap in mijn rol als projectontwikkelaar.

Over 5 jaar ben ik: een betere projectontwikkelaar dan nu.

Sociale media en favoriete apps: Houseparty (videogroepchat), Skyscanner (goedkope vliegtickets, hotels en huurauto’s), Fatmap (3D-kaarten van skipistes).

Laatst bezochte evenement: het Museumplein polo in Amsterdam, Rico & Sticks live in het Paard.

Favoriete gadget: drones, natuurlijk.

Transportmiddel: fiets.

Vrijmibo/hangout: café de Wetering.

Reageer op dit artikel