nieuws

Minste vertrouwen in makelaars en ontwikkelaars

Loopbaan

Het imago van makelaars en projectontwikkelaars is bar slecht. Waar verplegers en huisartsen door 85 tot 70 procent van de Nederlanders worden vertrouwd, is dat bij makelaars en ontwikkelaars respectievelijk slechts 6 en 4 procent.

Minste vertrouwen in makelaars en ontwikkelaars
Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan, hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar het imago van beroepsgroepen rondom wonen. Huizenbezitters- en kopers hebben weinig vertrouwen in bankiers, makelaars, hypotheekadviseurs en verzekeraars. Vooral huizenkopers zijn afhankelijk van adviezen met verstrekkende financiële gevolgen. Maar juist de adviseurs die over die beslissingen gaan, blijken het minste vertrouwen te genieten: minder dan 10 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in deze beroepsgroepen.

Bij makelaars daalde het consumentenvertrouwen sinds 2013 zelfs met 5 procentpunt naar een schamele 6 procent. Helemaal onderaan de lijst van het publieksvertrouwen in beroepsgroepen bungelen verkopers van energiecontracten (5 procent) en projectontwikkelaars (4 procent). Directeuren van woningcorporaties hebben de laatste plaats in 2013 verlaten; het publieksvertrouwen in deze beroepsgroep steeg met 5 punten naar 8 procent.

De notaris maakt met een stijging van 9 punten een sterke comeback en geniet nu het vertrouwen van 46 procent van de Nederlanders. Dienstverleners die belangrijk zijn voor de kwaliteit van de eigen woning scoren beter: ruim de helft van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in elektriciens, timmermannen, cv-monteurs, loodgieters en schilders. Als referentie is in het onderzoek ook gevraagd naar het publieksvertrouwen in een aantal beroepsgroepen die buiten het domein ‘wonen’ vallen.

Verplegers en verpleegsters staan hierbij bovenaan en genieten een groot vertrouwen bij maar liefst 85 procent van de Nederlanders. Daarna volgen huisartsen en basisschoolleraren met ruim 70 procent, gevolgd door politieagenten waar iets meer dan 50 procent van de Nederlanders vertrouwen in heeft. Autoverkopers en politici worden met een magere 10 procent door maar weinig Nederlanders vertrouwd. Wel is het vertrouwen in politici sinds 2013 met 4 punten toegenomen.

Reageer op dit artikel