nieuws

Wie volgt toptalent Jessie Wagenaar op?

Loopbaan

‘De Young Talent Award heeft mij niet alleen veel warme reacties opgeleverd, maar ook persoonlijke groei. Ik heb geleerd via blogs en debatten hoe belangrijk het is mijn professionele mening goed onder woorden te brengen.’

Wie volgt toptalent Jessie Wagenaar op?

Dat zegt Jessie Wagenaar (35), winnares van de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award 2016. De directeur Verkoop & Gebiedsmarketing van BPD volgt in de jury van de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award Klaas Boekschoten (winnaar  2015) op.  Het nieuwe jurylid  roept bedrijven op hun jong talent aan te melden voor de editie 2017 van de Young Talent Award. ‘Bedrijven worden er zelf  ook beter van als hun talentvolle mensen leren hun visie scherper te formuleren. Want die visie krijgt wel zijn beslag in het bedrijf.’
Maar deelname is vooral leerzaam en leuk voor de kandidaten zelf, vervolgt zij enthousiast: ‘Je hoort vaak ‘het is belangrijk om jonge mensen in een organisatie te hebben, want die brengen frisse nieuwe ideeën in’. Mijn ervaring is ook dat niemand zit te wachten op frisse ideeën als ze niet met overtuiging worden overgebracht. Je kunt niet volstaan met zomaar iets roepen. Het  gaat er om dat zo’n mooi idee ook geïmplementeerd wordt. De Young Talent Award heeft me echt geholpen om mijn visie aan te scherpen.’

Digitale woonwijk

Als voorbeeld noemt Wagenaar de laatste blog die zij schreef voor de Young  Talent Award 2016 waarin zij haar visie gaf op de digitalisering van een woonwijk. ‘Door de vele reacties heb ik mijn ideeën kunnen toetsen en aanscherpen’, verklaart zij. ‘Natuurlijk weet niemand hoe de wereld erover een jaar of tien uitziet, want je weet bij wijze van spreken niet eens wat er over een uur gebeurt. Maar wat zijn de mogelijke stappen er naartoe? En hoe kunnen we die stappen concreet maken? Daar kijken we nu heel serieus binnen BPD naar.’
De opleidingscheque van de  Amsterdam School of Real Estate (ASRE), onderdeel van de Young Talent Award, verzilvert zij in februari 2017. Dan volgt zij een dag in de week gedurende vier maanden de module Marktanalyse , onderdeel van de Master of  Science in Real Estate (MSRE) opleiding. ‘Ik heb al enkele gesprekken gevoerd ter voorbereiding.  Dat pakt de ASRE heel professioneel aan. Ik hoop er een breder perspectief op de woningmarkt aan over te houden. Zelf zal ik ook klantkennis inbrengen.’
Aanmeldingsprocedure
De jury nodigt  organisaties uit hun grootste talent te nomineren voor de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award 2017. Voordragen is mogelijk via het aanmeldingsformulier op de site productie.vastgoedmarkt.nl. De inschrijving sluit op 3 februari 2017. In de week van 13 februari kiezen de jury en de redactie van Vastgoedmarkt vijf kandidaten uit de aanmeldingen. Hun namen worden op 27 februari bekendgemaakt en ze worden voorgesteld in Vastgoedmarkt van maart 2017 (verschijning . Vanaf 28 februari tot 30 mei 2017 kan er via Vastgoedmarkt.nl op de kandidaten worden gestemd.
Tijdens het Trendscongres van Vastgoedmarkt in april 2017 wordt een debatronde gehouden tussen de vijf kandidaten onder leiding van de juryvoorzitter. Na afloop kunnen de toehoorders hun favoriet aanwijzen. De redactie geeft voor het congres al een cijfer voor de inzet van sociale media door de kandidaten. Op basis van deze aspecten worden door de jury drie finalisten voor de prijs genomineerd. Vervolgens kunnen de lezers van Vastgoedmarkt tot 30 mei via Vastgoedmarkt.nl stemmen op hun favoriet voor de prijs.
Slotdebat
Het slotdebat vindt plaats tijdens de vastgoedbeurs Provada 2017 in de Rai Amsterdam op donderdag 1 juni in de stand van Vastgoedmarkt. Daar stelt de jury vragen en geeft na afloop een cijfer. Op basis daarvan en de stemmen van de lezers wordt de uiteindelijke prijswinnaar gekozen en de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award uitgereikt.
Buiten Jessie Wagenaar bestaat de jury uit  juryvoorzitter Cuno van Steenhoven, oud-topman van DTZ Zadelhoff, Richard Gerritsen, regional director European Sales Yardi Systems, en Erik Wiegerinck, senior redacteur Vastgoedmarkt.

 

 

 ‘Behoefte aan een nieuwe Nota Ruimtelijke Ordening’

2016 was in veel opzichten een prachtig jaar voor Jessie Wagenaar. De proef bij enkele BPD-projecten om via internet woningen te verkopen slaagde en wordt in 2017 breed uitgerold. En de woningmarkt trok verder aan.

‘Het gaat in vliegende vaart’, verhaalt Jessie Wagenaar in het hoofdkantoor van BPD (voorheen Bouwfonds Ontwikkeling), onderdeel van Rabo Vastgoedgroep, in Hoevelaken over de verkoop van nieuwbouwwoningen. Deze 35-jarige vastgoedvrouw stuurt sinds 1 april 2015 op het BPD-hoofdkantoor in Hoevelaken het twaalf man sterke, landelijke verkoop- en gebiedsmarketingteam aan. ‘De woningmarkt begon al in 2015 flink aan te trekken, toen we zo’n 4.500 woningen verkochten. Dit jaar zullen we eindigen op zo’n 5.000 stuks. Daarmee zitten we nu echt op pre-crisis niveau.’

Zorgelijk

Ze vertelt het toch met enige zorg in haar stem. De bloeiende woningmarkt kent namelijk een schaduwzijde: snel oplopende prijzen door toenemende schaarste, terwijl de aanvraag van nieuwe bouwvergunningen het niet bij kan benen. Dat merkwaardige fenomeen speelt in de Randstad en verschillende andere stedelijke gebieden zoals de Brabantse Stedenrij, het Knooppunt Arnhem-Nijmegen, Apeldoorn en in de stad Groningen.
‘Betaalbaarheid vinden wij niet alleen vanuit onze historie als het voormalige Bouwfonds Nederlandse Gemeenten van belang, maar ook vanuit de bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid die we voelen’, legt zij uit.  ‘Als bedrijf en branche hebben we voor 2017 de uitdaging om de bouwproductie op te voeren. Er is een behoefte aan 80.000 nieuwbouwwoningen per jaar, de productie ligt momenteel maar net boven de helft. Veel mensen hebben door de crisis de branche moeten verlaten. We moeten meer doen met minder mensen.’

Eenzijdige focus

Andere reden voor de lage bouwproductie is dat de focus ‘wel erg eenzijdig ligt’  op binnenstedelijke transformatie. ‘Dergelijke projecten vergen veel meer tijd, omdat zij nu eenmaal een stuk  complexer zijn,’ licht zij toe. Niet dat Wagenaar een pleidooi wil afsteken voor de herintroductie van grootschalige nieuwbouw in de groene wei à la de Vinexlocaties .Wel zou ze graag zien dat het inzicht doordringt bij bestuurders  dat, gechargeerd gezegd, lang niet iedere Nederlander opteert voor een (micro-)appartement in de binnenstad. ’De vraag naar woningen is net zo divers als er mensen zijn in Nederland’.
Uit onderzoek van BPD blijkt bovendien dat Vinexlocaties zoals bijvoorbeeld Meerhoven in Eindhoven, Stadshagen in Zwolle en Ypenburg in Den Haag voor 70 à 80 procent bevolkt worden door voormalige ‘nieuwe  hippe’ stedelingen die na het stichten van een gezin de rust en het comfort zochten van een suburbaan woonmilieu. Niet zelden gebeurt dat overigens ook bij gebrek aan geschikte woonmilieus voor gezinnen in de stad.

Diversiteit

Diversiteit is het kernwoord in haar beschouwingen. Wagenaar verwijst naar het door BPD in samenwerking met Whooz ontwikkelde BPD Mosaic klantsegmentatiemodel. Het onderscheidt naar leefstijl veertien hoofdgroepen, onderverdeeld in maar liefst vijftig verschillende subklantgroepen. Dat fijnmazige systeem is gekoppeld aan een verhuisregister. Zo kunnen ze bij BPD niet alleen kijken naar klantwensen, maar ook via de verhuisbewegingen toetsen aan feitelijk gedrag en de gedane concessies omdat het droomhuis kennelijk niet beschikbaar of betaalbaar was.
Wagenaar hoopt dat in 2017 een nieuw kabinet weer de regie neemt in de nationale ruimtelijke ordening.  Lagere overheden zijn onvoldoende toegerust om de groei én de krimp die zich in bepaalde regio’s aftekent,  nationaal af te stemmen en in goede banen te leiden. ‘Het is hoog tijd dat de Nota Ruimte uit 2004 van toenmalig minister Sybilla Dekker een vervolg krijgt.’ Die laatst nota ruimtelijke ordening delegeerde de verantwoordelijkheden naar provincies en gemeenten. Daarmee werd volgens de BPD-directeur  het kind met het badwater weggegooid. ‘Het feit dat Nederland gelukkig niet één grote stad vormt, maar een fijnmazig netwerk van grote en kleinere steden, is juist in hoge mate te danken aan onze rijke traditie van ruimtelijke ordening.’

Erik Wiegerinck

Dit artikel is gepubliceerd in het decembernummer 2016 van Vastgoedmarkt

 

Reageer op dit artikel