nieuws

‘Gemeenten moeten weer aan actief grondbeleid’

Geen categorie

Met zijn huidige krapte vraagt de woningmarkt om wethouders die weer durven nadenken over actief grondbeleid.

‘Gemeenten moeten weer aan actief grondbeleid’

Met zijn huidge krapte vraagt de woningmarkt om wethouders die weer durven nadenken over actief grondbeleid.

Dat betoogt Jaap van Rhijn, ceo van Colliers International en lid van het Vastgoedmarkt Executive Expert Panel. Wethouders hebben misschien nog ‘angst in de benen door de decepties met het grondbeleid’, denkt Van Rhijn. Vanaf de crisis leden gemeenten enorme verliezen op bouwgrond waar geen kopers voor waren. Maar Van Rhijn wijst op de voordelen van actief grondbeleid. Als grondbedrijven niet worden ingezet als cashmachines, dienen ze een belangrijk maatschappelijk doel, zegt Van Rhijn: ‘Wonen mogelijk maken en banen generen.’

Het is wel de vraag of gemeenten de gifbeker al leeg hebben. In februari 2015 becijferden Ernst & Young en Fakton nog dat gemeenten tot 2018 maximaal 2,1 miljard euro zouden moeten afschrijven op grond. In de periode 2010-2013 hadden de gemeenten voor 4 miljard euro verlies genomen of minder winst gemaakt.

Download het complete verslag van het Vastgoedmarkt Executive Expert-panel.

Reageer op dit artikel