nieuws

‘Zeepbel bij prijsstijging zonder fundamentele groei’

Geen categorie

Een verdere stijging van de huizenprijs zonder verdere stijging van de onderliggende macro-economische indicatoren betekent dat de woningmarkt als overgewaardeerd kan worden beschouwd.

‘Zeepbel bij prijsstijging zonder fundamentele groei’

Dat betoogt Bureau Stedelijk Planning (BSP) op basis van zijn Housing Price Forecaster. De huizenprijzen zijn nu op gelijk niveau gekomen ten opzichte van deze voorspellende index. Dit betekent volgens BSP dat de ontwikkeling van de huizenprijs vanaf dit moment onzekerder wordt. In de periode 2013 tot en met medio 2016 was de woningprijs structureel ondergewaardeerd. Nu is dat niet meer het geval.

Dat de Forecaster en de gemiddelde woningprijs elkaar nu al kruisen komt door de zeer sterk gestegen huizenprijs. Het gaat om de sterkste prijsstijging in veertien jaar. De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen ligt nu 7 procent hoger dan een jaar eerder. Het gemiddelde prijsniveau ligt nog wel onder het prijsniveau van 2008. Een prijsdaling wordt dan waarschijnlijker. De landelijke huizenprijs wordt getrokken door de prijsstijging in de provincie Noord-Holland en Utrecht.

Daarnaast valt de prijsstijging van de provincie Flevoland op. De huizenprijzen in deze provincie zijn sinds het dieptepunt van de recessie sterker gestegen dan bijvoorbeeld die van bijvoorbeeld de provincies Zuid-Holland of Noord-Brabant. De prijsontwikkeling van twee-onder-een kap woningen en vrijstaande woningen is in 2016 afgevlakt. De gemiddelde koopsom van dit woningtype is sinds het begin van dit jaar gelijk gebleven. De stijging van tussenwoningen, hoekwoningen en appartementen zette in 2016 wel door. (MvL)

Reageer op dit artikel