nieuws

Woonwinkels G3-steden verkopen 15 procent meer

Geen categorie

Over de eerste negen maanden hebben woonwinkels een omzetgroei van 7,6 procent geboekt. De omzetstijging in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag was met 14,8 procent bijna twee keer zo hoog.

Woonwinkels G3-steden verkopen 15 procent meer

Dat blijkt op 9 november uit de INretail Woonwinkelmonitor. Met de eindspurt in de laatste weken nog voor de boeg kijken de woonwinkels nu al terug op een geslaagd 2016, aldus de branchevereniging. In het derde kwartaal was de omzet 7,7 procent hoger dan in 2016. Ondernemers in de drie grootste Randstand-steden profiteren extra van de aantrekkende markt. Dankzij de populariteit van het wonen in de stad en de vele verhuizingen die deze trend met zich meebrengt, tonen de woonwinkels een omzetvoorsprong van 14,8 procent vergeleken met de eerste drie kwartalen vorig jaar. 

Het laatste kwartaal kan de gemiddelde omzetgroei in Nederland tot ruim boven de 8 procent over heel 2016 stuwen. In 2016 vallen de kerstdagen in het eerste weekend van de kerstvakantieperiode. Dat is gunstig voor het aantal verkoopdagen die maand. Veel mensen gebruiken hun vrije dagen dan om te winkelen. De voorwaarden voor een prachtige eindspurt in het laatste kwartaal lijken – ook door het positieve consumentenvertrouwen – daarmee uitstekend, aldus INretail.

Dankzij de omzetgroei van 15,3 procent in het derde kwartaal staan gemengde woonwinkels er na negen maanden met 15,9 procent omzetgroei uitstekend voor. Slaapspeciaalzaken noteerden 5 procent meer omzet en hebben na negen maanden een voorsprong van 9,9 procent op de omzet van 2015. De omzet van woningtextiel winkels groeide in het derde kwartaal licht met 0,8 procent. Dankzij een zeer goed eerste jaarhelft is na drie kwartalen de omzetvoorsprong toch nog steeds 7 procent.

Meubel- en keukenzaken zagen hun omzet het afgelopen kwartaal met respectievelijk 4,9 en 6,5 procent groeien. Over negen maanden bekeken is er sprake van een omzetstijging van 4,6 en 8,3 procent. Vorig jaar werd in het laatste kwartaal een omzetgroei van 10,3 procent gerealiseerd in de woondetailhandel. Een derde van de deelnemers aan verwacht dit lopende kwartaal opnieuw een stevige omzetplus. Ruim de helft verwacht de omzet van kwartaal vier in 2015 te evenaren, zo blijkt uit de INretail Woonwinkelmonitor. (MvL)

Reageer op dit artikel