nieuws

Vastgoed cruciaal voor succes science park

Geen categorie

Vastgoed heeft een cruciale rol in het succes van een science park. De lange ontwikkelingstijd en de hoge kosten die gepaard gaan met vastgoed moeten aansluiten bij het concept waarin kennisdeling, snelle veranderingen en een plezierige werkomgeving centraal staan.

Dat blijkt uit onderzoek van Thijs van den Brink MSc, researcher bij internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Hij voerde het onderzoek uit in het kader van zijn master Real Estate Management & Development aan de Technische Universiteit van Eindhoven.

Als gevolg van technologische innovaties en de ontwikkeling naar een kenniseconomie zijn Science Parks de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Maar niet alle parken zijn even succesvol. Van den Brink: ‘Ik zie dat een gebrek aan ervaring en het worstelen met de financiering de overlevingskansen van science park-ontwikkelingen in gevaar kunnen brengen. Voor mij was dat aanleiding te onderzoeken hoe je vanuit de vastgoedinvalshoek plekken kunt ontwikkelen waar innovatieve ideeën ontstaan.’

Cushman & Wakefield verwacht dat  de bredere belangstelling vanuit beleggers en financiers voor thematische parken zal toenemen. Science parks zijn voor financiering nog steeds voornamelijk afhankelijk van private investeerders of regionale ontwikkelingsmaatschappijen omdat banken nog altijd terughoudend zijn bij het financieren van alternatief vastgoed. In de Randstad zijn overheden minder geneigd tot financieren omdat hun regio ook zonder een science park genoeg economische slagkracht heeft. Een science park in de Randstad vraagt dan ook praktisch altijd om private investeerders . Buiten de Randstad zijn overheden wel meer geneigd tot financiering van Science Parks, dit gebeurt vooral door regionale ontwikkelingsmaatschappijen.

Gefaseerd ontwikkelen is volgens Van den Brink cruciaal om de vastgoedinvesteringen laag te houden en een stabiele cashflow te realiseren. In de eerste fase van de ontwikkeling is een sterke, vooraanstaande partij die zich aan het park verbindt een voorwaarde. Dat kan een universiteit zijn die er zijn onderzoeksafdeling huisvest maar bijvoorbeeld ook een kennisinstituut of een R&D-afdeling. In de tweede fase worden er bedrijven en instellingen toegevoegd èn incubators ontwikkeld om start-ups te huisvesten. In de laatste fase worden faciliteiten toegevoegd die het park een aangename en inspirerende verblijfplaats maken zoals retail & leisure, hospitality, een verbeterde infrastructuur en eventueel (short-stay) huisvesting. In deze fase heeft het vastgoed de rol van dynamiek toevoegen aan het park.

Reageer op dit artikel