nieuws

Negatief kwartaal rendement Brits vastgoed

Geen categorie

Brits vastgoed heeft beleggers in het derde kwartaal een negatief totaalrendement opgeleverd van 1,2 procent. Het is voor het eerst sinds juni 2009 dat de kwartaalindex van IPD UK in het rood belandde.

Negatief kwartaal rendement Brits vastgoed

Volgens de betrokken analisten houdt de daling verband met de uitkomst van het Brexit-referendum. Door het negatieve resultaat komt het totaal rendement van de twaalf maanden voorafgaand aan 1 oktober op 4,2 procent, het laagste niveau sinds maart 2013.

Het referendum, dat op 24 juni plaatsvond, had geen negatieve impact op de prestaties van het tweede kwartaal. Daarvoor lag de datum te dicht bij het eind van het kwartaal om invloed te hebben op de huurinkomsten en  waardeontwikkeling.

De index signaleert een daling van 2,4 procent in de onderliggende vastgoedwaardes. De huurontwikkeling (+0,3 procent) laat nog altijd een gematigd positief beeld zien. Het direct resultaat kwam uit op 1,2 procent.    

De index laat interessante verschillen zien tussen de sectoren. Kantoren boeren het slechtst met een negatief totaalrendement van 2,4 procent. De winkelsector liet een gemengd beeld zien met stevige rode cijfers voor perifere retail (-2,9 procent) en winkelcentra (-2,1 procent), terwijl de winkelgebieden van Centraal Londen het droog hielden met een positief rendement van 1,3 procent. Woningbeleggingen leverden het meest op  met een totaalrendement van 2,1 procent.

Volgens Hélène Demay, vice president MSCI, komen de uitkomsten niet uit de lucht vallen, gezien de shock die het Brexitbesluit aanvankelijk te weeg bracht. ‘Interessant is nu vooral hoe de lijn zal zijn in de komende kwartalen.’ De afkoeling van de Britse vastgoedmarkt was volgens haar al gaande ruim voor het Brexit-referendum plaats vond.  

The IPD UK Quarterly Property Index volgt de prestaties van 220 vastgoedfondsen met 9.400 assets in portefeuille ter waarde van 150 miljard pond.

Reageer op dit artikel