nieuws

Marks & Spencer vertrekt opnieuw uit Nederland

Geen categorie

Marks & Spencer sluit bijna al zijn continentaal Europese warenhuizen, waaronder de Nederlandse winkels in Grote Markstraat 32 in Den Haag en Kalverstraat 226 in Amsterdam. Over het tweede vertrek uit Nederland werd al gespeculeerd, nadat M&S dit voorjaar afhaakte voor een nieuwbouwpand aan het Rokin.

Marks & Spencer vertrekt opnieuw uit Nederland

De Britse warenhuisketen kondigde het vertrek aan bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers. M&S kampt met tegenvallende verkopen van zijn non-food-producten en zal meer inzetten op het foodsegment. Om deze reden sluit de keten de komende vijf jaar wereldwijd zestig warenhuizen, waaronder bijna alle 53 winkels in continentaal Europa. Deze winkels hebben de afgelopen vijf jaar verlies geleden, in 2015 al 50,5 miljoen euro. Door het Brexit-referendum en de val van het pond neemt het verlies verder toe. 

De twee Nederlandse winkels boekten in 2015 een verlies van omgerekend 3,9 miljoen euro. M&S neemt ook afscheid van al zijn vestigingen in België, Frankrijk en vijf Midden-Europese landen. De winkels in Tsjechië blijven vanwege een lokaal partnerschap open. In deze landen ziet M&S ‘geen realistische kans op toekomstige groei’. De warenhuisketen trekt 150 tot 200 miljoen pond uit voor de sanering, onder meer om huurcontracten af te kopen. M&S gaat wel meer (kleine) winkels openen van de supermarktformule Simply Food.

De Britse keten keerde in 2001 Nederland ook al eens de rug toe door het warenhuis op een andere locatie in de Haagse Grote Marktstraat te sluiten. Medio 2013 betrad M&S onder aanvoering van de toenmalige Nederlandse topman Marc Bolland opnieuw de Nederlandse markt met een kleine multi-channelwinkel aan Kalverstraat 226 naast de Kalvertoren. In februari 2014 betrok Marks & Spencer het getransformeerde winkelcomplex van 6.500 m2 aan Grote Markstraat 32. Dit was een van de grootste internationale warenhuizen van de keten.

Ontwikkelaars Movement Real Estate, Van Deursen Vastgoed en Built to Build verkochten dit pand en het om de hoek gelegen Zara-complex van 5.000 m2 eind 2013 voor naar verluidt 82 miljoen euro aan het Duitse Aachener Grundvermögen. Het ligt voor de hand dat M&S destijds een vijfjarig huurcontract heeft afgesloten met een optie voor nog eens vijf jaar. Het ziet er niet naar uit dat de Britse keten het huurcontract tot begin 2019 uitdient, maar het huurcontract spoedig afkoopt. De 160 Nederlandse medewerkers zijn op 8 november geïnformeerd over het vertrek.

Marks & Spencer was zijn Nederlandse activiteiten al langzaam aan het afbouwen. De zes in 2013 geopende Marks & Spencer Food-pilots in BP-tankstations in Amsterdam, Den Haag en Utrecht sloten in 2015 de deuren. In 2014 kondigde M&S ook aan een nieuwbouwpand van 6.100 m2 aan het Rokin af te nemen van ontwikkelaar/eigenaar Ivy Group. Dit voorjaar trok het Britse concern zijn handen af van dit project. In mei nam Hudson’s Bay Capital het stokje over door zich te committeren aan alle 14.000 m2 van het totale winkelproject. (MvL)

Reageer op dit artikel