nieuws

Flinke herstructurering C&A

Geen categorie

De sluiting van vier slechte lopende C&A-vestigingen in Nederland staat niet op zich zelf. Het komende jaar worden in Europa meer onrendabele vestigingen gesloten, terwijl veel andere winkels worden gemoderniseerd.

Dat stelt de Europese topman Philippe Brenninkmeijer in TextilWirtschaft. De modeketen investeert in totaal 1 miljard euro in de herstructurering. Rond 2021 moet 80 procent van de filialen gemoderniseerd zijn. Eind volgend jaar moet al een derde van de filialen een stevige opknapbeurt hebben gehad. De reden zijn de dalende omzetten waarmee C&A worstelt, zegt Brenninkmeijer zonder cijfers te noemen in het Duitse vakblad.

C&A verwacht door de vernieuwingen ‘forse groei’ te boeken in de komende vijf jaar. De omzet van het modeconcern lag volgens bronnen van het vakblad rond de 2,92 miljard euro in 2014, terwijl brancheanalisten voor 2015 uitgingen van een daling van 2 procent. ‘We zijn wat betreft omzet en winstgevendheid niet daar waar we heen willen’, zegt Brenninkmeijer erover. ‘Tot nu toe hebben we met de omzetdalingen kunnen omgaan, maar op den duur is dat niet vol te houden.’

De topman noemt verder geen namen van vestigingen die dicht moeten. Vorige maand werd duidelijk op basis van een uitgelekte brief dat  in mei en juni 2017 vier slechtlopende warenhuizen in Utrecht (twee), Pijnacker en Nijverdal op slot moeten. In Utrecht gaat het om de C&A-vestiging op Vredenburg in de binnenstad en een filiaal in Kanaleneiland. De vier winkels gaan dicht vanwege het ‘slechte bedrijfseconomische resultaat’. Omdat er weinig vooruitzicht is op verbetering op deze locaties, is gekozen voor sluiting, aldus de brief.

Tegenover de winkelsluitingen staan ook openingen van nieuwe filialen, vertelt  Brenninkmeijer aan TextilWirtschaft. Of er ook in het personeelsbestand wordt gesneden, wil de topman niet kwijt. C&A heeft zo’n 35.000 medewerkers en vijftienhonderd winkels in Europa, meldt RetailNews.

Reageer op dit artikel