nieuws

FGH Vastgoedprijs naar Provast met Markthal

Geen categorie

Provast heeft met de Markthal in Rotterdam de FGH Vastgoedprijs 2016 gewonnen. Een eervolle vermelding was er voor De Nieuwe Stad in Amersfoort.

FGH Vastgoedprijs naar Provast met Markthal

De winnaar van de FGH Vastgoedprijs 2016 is op 7 november bekendgemaakt in de Jaarbeurs in Utrecht. Andere genomineerde projecten waren The Edge in Amsterdam en Woonlandschap De Leyhoeve in Tilburg. ‘Dat het gebouw ongeschonden door de crisis is geloodst en daarbij bovendien is vastgehouden aan de vooraf gestelde uitgangspunten en doelstellingen mag bewonderenswaardig worden genoemd’, aldus de onafhankelijke vakjury onder leiding van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen.

De FGH Vastgoedprijs beloont onderscheidende initiatieven in de vastgoedmarkt die getuigen van durf, visie en ondernemerschap. Daarnaast beoordeelt de jury in hoeverre het initiatief een gezonde projecteconomie laat zien en een verantwoord projectrisico heeft. Tot slot spelen ook criteria als architectuur, duurzaamheid en maatschappelijke impact een rol. De jury van de FGH Vastgoedprijs roemt Provast om meer dan alleen de hoge kwaliteit en het succes van de Markthal.

Het zijn vooral ook de complexiteit van het ontwikkel- en bouwproces en de wijze waarop alle betrokken partijen de grote hoeveelheid tegenslag hebben weten te overwinnen, die grote indruk hebben gemaakt. De flexibele opstelling van gemeente, de durf en vasthoudendheid van de ontwikkelaar, de creativiteit van de bouwer: het zijn stuk voor stuk onmisbare schakels gebleken.

Uit het juryrapport: ‘Het feit dat alle betrokkenen voortdurend het einddoel voor ogen hielden, bereid waren grote risico’s te lopen om dat doel te halen en ook weigerden concessies te doen op de momenten dat het tegenzat, is de voornaamste reden dat Rotterdam er opnieuw een spraakmakend gebouw bij heeft gekregen. In meer dan een opzicht onderstreept de Markthal dat vastgoedontwikkeling een vak is, dat vooral ook in de praktijk geleerd moet worden.’

Een eervolle vermelding was er voor De Nieuwe Stad aan de Oude Fabriekstraat in Amersfoort. Uit dit stedelijk vernieuwingsproject spreekt het voortdurende verlangen om in goed overleg met de eindgebruikers de bestaande gebouwen een zo passend mogelijke herbestemming te geven. Op welhaast organische wijze is een uitgeblust industrieel complex nieuw, stedelijk leven ingeblazen. Alleen het feit, dat het project naar het gevoel van de jury nog niet voltooid is, maakt dat het in dit kader bij een eervolle vermelding is gebleven.

Reageer op dit artikel