nieuws

‘Europees vastgoed profiteert van Trump-overwinning’

Geen categorie

De verkiezing van vastgoedtycoon Donald Trump tot 45e president van de Verenigde Staten leidt tot macro-economische onzekerheid. De Europese vastgoedsector kan hiervan echter profiteren, doordat de rente langer op een laag niveau blijft en vastgoed fungeert als relatieve veilige haven.

‘Europees vastgoed profiteert van Trump-overwinning’

Dat zegt Ruud van Maanen, vastgoedanalist bij ABN Amro, in een reactie op de verkiezingsoverwinning van Trump. ‘De markt calculeerde een overwinning in van Hillary Clinton en rekende daardoor op een renteverhoging door de Fed in december. In anticipatie daarop is de rente op West-Europees staatspapier hard gestegen en zijn de koersen van Europese vastgoedaandelen sinds eind augustus flink gedaald. Zo heeft het aandeel Deutsche Wohnen sindsdien 18 procent verloren en is de yield op Deutsche Bunds met 30 basispunten gestegen.’

‘Net na de bekendmaking van de uitslag zien we de rente op Bunds met 5 basispunten omlaag gaan naar 13 basispunten, best een grote beweging. Dit is een vlucht naar veiligheid, met een stijgende goudprijs, een hogere dollarkoers en lagere euro tot gevolg. Ook vastgoed fungeert als relatief veilige haven. Waar de Europese aandelenkoersen zo’n 3 procent onderuit gingen, verliezen Europese vastgoedfondsen nauwelijks terrein. Met een groot tekort aan nieuwbouwwoningen en een lage rente zie ik beleggers weer meer in Duitse woningfondsen stappen.’

Een directe negatieve impact op Europees vastgoed acht Van Maanen dan ook niet waarschijnlijk. ‘Deze verkiezingsuitslag heeft in eerste instantie enkel macro-economische effecten. De wereld wacht af in hoeverre Trump zijn felle retoriek omzet in concreet beleid. Het mogelijk schrappen van internationale handelsverdragen zal met name China pijn doen. In een slecht scenario leidt een lager consumentenvertrouwen tot een lagere economische groei. Daar zal vooral Europees retailvastgoed onder lijden. De fundamenten onder de meeste vastgoedsegmenten zijn goed. Ondanks de lage Franse economische groei is de onderliggende huurders- en beleggersvraag naar Parijse kantoren bijvoorbeeld enorm.’

Een Brexit/Trump-scenario in continentaal Europa dit en volgend jaar kan de onzekerheid vergroten, erkent de vastgoedanalist. In december zijn presidentsverkiezingen in Oostenrijk en dreigt premier Renzi in Italië een referendum te verliezen met mogelijk nieuwe verkiezingen tot gevolg. In 2017 zijn verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. In al deze landen steken rechts-populistische partijen de gevestigde orde naar de kroon. ‘Dat gevaar hangt boven de markt. Bij een verergering van de Italiaanse bankencrisis door politieke instabiliteit kan worden verwacht dat de ECB dan harder zal ingrijpen. Omdat het alle kanten kan uitgaan, is het echter lastig om hier als belegger nu al op te anticiperen.’ (MvL)

Reageer op dit artikel