nieuws

Economische boost VS, onzekerheid EU met president Trump

Geen categorie

De onverwachte verkiezingsoverwinning van Donald Trump kan leiden tot een hogere economische groei in de Verenigde Staten. Als hij zijn verkiezingsbeloften op internationaal gebied nakomt, is het beeld minder rooskleurig.

Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne beloofd 550 miljard dollar te investeren in infrastructuur. Ook wil hij verpauperde binnensteden transformeren. ‘We gaan onze binnensteden renoveren, we gaan de snelwegen, tunnels, bruggen, scholen en ziekenhuizen herbouwen. De hele infrastructuur zal vernieuwd worden. Miljoenen mensen zullen aan het werk kunnen, als we het land herbouwen. ‘We hebben een groot economisch plan, onze groei zal gaan verdubbelen en we krijgen opnieuw de sterkste economie ter wereld’, aldus Trump in zijn overwinningsspeech op 9 november.

Omdat de Republikeinen na de verkiezingen van 8 november ook de meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben behaald, is de kans groot dat Trump zijn verkiezingsprogramma kan uitvoeren. De aanvankelijke beurspaniek – met koersdalingen van 3 (Europa) tot 5,5 procent (Tokyo) – werd na zijn verzoenende toon gevolgd door koersherstel. Vermogensbeheerders als Standard Life Investments verwachten dat de financiële markten de komende weken in een risk-off-stand staan.

ETF Securities wijst erop dat Amerikaanse aandelen 50 procent boven hun gemiddelde langetermijnniveau koersen en kwetsbaar zijn voor een uitverkoop. Ook Standard Life ziet een neerwaartse beweging op aandelenbeurzen, een vertrek uit risicovolle vermogenstitels en een run op veilig staatspapier. Uitspraken over de middellange termijn doen de meeste financiële partijen niet. Pas als Trump concrete beleidsmaatregelen bekendmaakt, zijn daar volgens hen zinnige uitspraken over te doen.

In West-Europa varieerden de reacties op Trumps overwinning van een zuinige felicitatie (Merkel, Rutte) tot grote bezorgdheid (Hollande en EP-president Schultz). Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg hoopt snel met Trump te kunnen praten over zijn Navo-standpunt. Trump zei eerder dat Amerika de Baltische staten niet te hulp zou schieten in geval van Russische agressie. In de meeste commentaren wordt voorts voorgesorteerd op Trump/Brexit-taferelen in 2017, een risico dat investeerders kopschuw kan maken. (MvL)

Reageer op dit artikel