nieuws

Daling huuraanbod in vrije sector

Geen categorie

Het afgelopen kwartaal nam het Nederlandse beschikbare huuraanbod in de vrije sector, na drie kwartalen van een lichte opleving, weer verder af. De bij woningverhuurplatfom Pararius aangesloten makelaars hebben in het tweede kwartaal van dit jaar 6.903 woningen te huur aangemeld, terwijl zij er 9.375 verhuurden en van Pararius.nl hebben afgemeld. Dat meldt Pararius op zijn site in een overzicht van de huurwoningmarkt.

Het gevolg van een ontbrekend middensegment is dat huurders genoodzaakt zijn hun heil buiten de stadsgrenzen te zoeken. Hierdoor verdwijnen de middeninkomens van het toneel in de steden wat segregatie tussen arm en rijk bevordert. Jasper de Groot, directeur van Pararius: ‘Dit werkt grote inkomensverschillen in de hand. Men kan zich voorstellen dat iemand in een sociale huurwoning, met koopwoningen in hetzelfde gebouw, het niet heel fijn vindt als hij een grote doos met een flatscreen-tv bij het vuilnis op straat gezet ziet worden’, zegt De Groot. Veel middeninkomens werken in de stad. Denk aan de politieagent, leraar of verpleegkundige. Zij maken de verbinding tussen de boven- en onderkant van de samenleving en zorgen voor de diversiteit in een stad. Een bijkomstig negatief effect is dat als de middeninkomens buiten de steden moeten wonen dit niet bijdraagt aan een verlaging van de filedruk in Nederland.’

De huurprijzen van woningen in de vrije sector in Nederland zijn in het derde kwartaal van 2016 gestegen. Kale huurwoningen zijn verreweg het goedkoopst om te huren met een gemiddelde huurprijs van 9,54 euro per m2 per maand. Het duurst is men uit voor gemeubileerde huurwoningen met een gemiddelde huurprijs van 17,35 euro per m2 per maand. Deze dure woningen worden met name in de regio’s met de hoogste WOZ-waarde per vierkante meter aangeboden. De gemiddelde huurprijs van een kale woning steeg in een jaar tijd met 1,3 procent, een gestoffeerde woning steeg met 8,3 procent en een gemeubileerde woning steeg met 7,1 procent. De huurprijs van alle gestoffeerde, gemeubileerde en kaal aangeboden huurwoningen in de vrije sector in Nederland bij elkaar steeg met 6,2 procent naar 14,11 euro per m2 per maand.

In een jaar tijd stegen de huurprijzen van vrije sector woningen in de provincie Groningen met liefst 16,8 procent. In de stad Groningen stegen de huurprijzen met 11,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar naar 14,35 euro per m2 per maand. Groningen is een sterk groeiende stad in Nederland met meer dan 200.000 inwoners. De gemeente Groningen investeert in nieuwe werkgelegenheid en het vestigingsklimaat voor internationals. De gemeente heeft hiertoe een speciaal welkomstbeleid ontwikkeld. Het International Welcome Center North, waar expats en buitenlandse kenniswerkers terecht kunnen voor documenten zoals een werkvergunning en vragen over huisvesting, is hier een voorbeeld van.

Reageer op dit artikel