nieuws

Blackstone koopt OfficeFirst voor 3,3 miljard

Geen categorie

IVG heeft een grote Duitse kantorenportefeuille toch verkocht aan Blackstone Real Estate Partners Europe IV. Een 10 procent hoger bod van Blackstone en een gefnuikte beursgang lijken IVG over de streep te hebben getrokken.

Blackstone koopt OfficeFirst voor 3,3 miljard

Dat blijkt uit een melding in de nieuwsbrief van het Duitse vastgoedmedium Thomas Daily en berichtgeving van Immobilien Zeitung. De koopsom voor de portfolio met ongeveer honderd kantoren bedraagt 3,3 miljard euro, inclusief de overgenomen schulden. Met deze deal krijgt Blackstone het 140.000 m2 grote kantoor The Squaire in Frankfurt in handen. Dit 660 meter lange kantoor is gebouwd bovenop het treinstation bij Frankfurt Airport. Dit kantorenproject bracht IVG in 2010 in grote moeilijkheden, doordat de stichtingskosten uitkwamen op zo’n 1,1 miljard euro in plaats van de geplande 660 miljoen.

Half september had IVG een bod van naar verluidt 3 miljard euro van Blackstone nog van de hand gewezen. Eind dit jaar zou IVG de kantorenportefeuille onder de naam OfficeFirst Immobilien naar de beurs brengen. Dat IVG de portfolio toch heeft verkocht, heeft niet alleen te maken met het 10 procent hogere bod van Blackstone. In oktober tekenden te weinig participanten in op de Officefirst-aandelen. De prijs met een premie van 30 procent bovenop de netto vastgoedwaarde werd door analisten als te hoog gezien.

De opbrengst zal grotendeels gaan naar de schuldeisers van IVG, vorig jaar overigens doorgestart onder de naam Triuva. De vastgoedportefeuille met een waarde van zo’n 3,3 miljard euro bestaat voor 96 procent uit kantoren in de zes grootste steden in Duitsland, zoals München, Frankfurt en Berlijn. De koopcontracten zijn getekend in Frankfurt. De transactie wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2017 afgerond. Koper Blackstone werd geadviseerd door CBRE. (MvL)

Reageer op dit artikel