nieuws

Woningportfolio Delta Lloyd onderdeel biedingenstrijd

Geen categorie

Delta Lloyd noemt het overnamebod van NN Group van omgerekend 2,4 miljard euro ongevraagd en naar verluidt ‘te laag’. Alleen de woningportefeuille van Delta Lloyd heeft naar schatting een waarde van zo’n 1,1 miljard euro.

Woningportfolio Delta Lloyd onderdeel biedingenstrijd

NN Group, zelf recent afgesplitst van ING Bank, maakte het overnamebod op 5 oktober wereldkundig in een persbericht. NN biedt 5,30 euro per aandeel. Dat is een premie van 29 procent op de slotkoers van 30 september en 53 procent meer dan de gemiddelde koers van de afgelopen drie maanden. NN wil met de overname de grootste verzekeraar en vermogensbeheerder van Nederland worden. Delta Lloyd bevestigt het ‘ongevraagde bod’ in een brief van 2 oktober te hebben ontvangen. De verzekeraar zegt het bod te bestuderen. Daarvoor heeft het bedrijf Goldman Sachs en Allen & Overy te hebben ingeschakeld.

Delta Lloyd zou het bod veel te laag vinden. In 2014 en 2015 lag de koers nog op zo’n 15 euro, totdat er zorgen ontstonden over de kapitaalbuffer van Delta Lloyd in verband met de strenge Solvency II-regels. Om de kapitaalbuffer te versterken verkocht de verzekeraar eind 2015 voor 266 miljoen euro een kantorenportefeuille aan het Singaporese First Sponsor en voor 273 miljoen euro een winkelportfolio aan Tristan Capital. Na een conflict met toezichthouder De Nederlandsche Bank begin 2016 nam het aandeel een verdere duikvlucht tot een dieptepunt van zo’n 2,60 euro.

Het leek er ook even op dat Delta Lloyd zijn grote woningportefeuille van de hand zou doen. In 2015 werd die door vastgoedadviseurs gewaardeerd op 800 à 900 miljoen euro. Verkoop was echter niet nodig door een goedgekeurde claimemissie van 650 miljoen euro en de verkoop van het 30-procentsbelang in Van Lanschot Bankiers. Bovendien heeft Delta Lloyd in 2016 zijn woningportefeuille flink uitgebreid met naar schatting meer dan 500 woningen. Zo kocht de verzekeraar een prestigieus nieuwbouwproject met 200 woningen in het Utrechtse stationsgebied.

Vastgoedmarkt schat dat de woningportefeuille van Delta Lloyd inmiddels een marktwaarde van 1,1 miljard euro heeft. De woningportefeuille omvat meer dan 6.000 woningen, de meerderheid in het geliberaliseerde segment. Alleen om die reden zal Delta Lloyd het NN-bod waarschijnlijk al als te laag afdoen. De uitkomst van de biedingenstrijd die zal losbranden, is niet alleen afhankelijk van de overnameprijs die NN en Delta Lloyd.

Ook het oordeel van een nieuwe grootaandeelhouder van Delta Lloyd zal waarschijnlijk zwaar meewegen. Het gaat om het Taiwanese financiële conglomeraat Fubon. Fubon mocht in ruil voor steun aan de claimemissie zijn belang in de Nederlandse verzekeraar uitbreiden van 7 naar maximaal 20 procent. Een bod van 5,30 euro betekent een verlies van 67 miljoen voor Fubon. (MvL)

Reageer op dit artikel