nieuws

Vier beste kantoorlocaties in Amsterdam

Geen categorie

De Amsterdamse Zuidas prolongeert haar eerste plaats op de Ranking Kantoorlocaties 2016 van JLL. Amsterdam domineert de lijst met zes locaties, waaronder de posities 1 tot en met 4. Het Haagse Beatrixkwartier is sinds 2014 gedaald van plek 2 naar 15.

Vier beste kantoorlocaties in Amsterdam

In het onderzoek van JLL zijn 230 locaties geanalyseerd uit vijftig verschillende gemeenten. Per locatie zijn 25 hoofdindicatoren op een kwantitatieve manier verwerkt in een relatieve score. Na de Zuidas zijn de nummers 2 tot en met 10:  Amsterdam Zuidoost-centrum (2 in 2016, 4 in 2014), Amsterdam IJ-oevers (van 6 naar 3), Amsterdam grachtengordel (van 8 naar 4), Utrecht centrum (van 32 naar 5), Utrecht stationsgebied (van 5 naar 6), Rotterdam Central District (blijft 7), Amsterdam Omval (van 13 naar 8), Amsterdam Zuid (van 12 naar 9) en Haarlemmermeer-Schiphol-centrum (blijft 10).

Amsterdam bezet ook nog vier plekken in de top 20: Sloterdijk-Teleport (van 19 naar 13), Houthavens (nieuw op 17), Buitenveldert (van 44 naar 19) en West (van 43 naar 20). Utrecht doet het opvallend goed. Op plek 11 staat kantorenpark Papendorp, dat in 2014 nog de 34e plek innam. Utrecht Overvecht gaat omhoog van 59 naar 31, Maliebaan van 55 naar 32 en Vleuten/De Meern van 74 naar 38.

Den Haag presteert onder de G4-steden opvallend slechtst. In de vorige editie van 2014 nam Den Haag nog plek 2 en 3 in met Beatrixkwartier en Nieuw Centrum. Deze kantorengebieden zijn gedaald naar 15 en 27. Den Haag Centrum (van 17 naar 37), Forepark (van 48 naar 62) en Laakhaven/Hollands Spoor (van 38 naar 63) maakten ook een duikeling. Enige positieve punt is de flinke stijging van het Congresgebied van 46 naar 29.

Rotterdam heeft wisselend succes met een sterke stijger (Alexanderpolder/Oosterhof van 40 naar 12) en een grote daler (Stadscentrum van 15 naar 44). De grootste stijgers in de ranking van 2016 zijn met name kantoorlocaties in satellietsteden. Het relatieve herstel van de gebruikers- en beleggersmarkt zorgt ervoor dat ook deze kantorenlocaties, die lange tijd weinig tot geen dynamiek kende, nu sterk zijn gestegen op de ranking. De sterkste stijger is Hoofddorp – Graan Voor Visch: van plek 226 naar plaats 97. Binnen deze locatie is met name een grote beleggingsdynamiek gemeten tussen 2014 en 2016. 

De beleggingsdruk op Nederlands kantorenvastgoed is al enige tijd goed merkbaar. De beleggingsvolumes zijn sterk gestegen, de waardestijging is aanzienlijk en de aanvangsrendementen liggen op een historisch laag niveau. Nu de gebruikersmarkt hersteld is, is er binnen veel kantoorlocaties ook sprake van huurgroei. Hoewel een kleine verscherping van het aanvangsrendement reëel is, zal de verwachtte waardegroei van Nederlands vastgoed de komende tijd met name gedreven worden door huurprijsstijgingen.

Vastgoedmarkt constateerde in september in Trendrapport Den Haag al dat de prestaties van het Beatrixkwartier ondermaats zijn. Download hier de complete samenvatting van het trendrapport. (MvL)

Reageer op dit artikel