nieuws

Ook huizen Utrecht duurder dan voor crisis

Geen categorie

Koopwoningen in de stad Utrecht waren in het derde kwartaal voor het eerst duurder dan voor de crisis. In Amsterdam is dit al drie kwartalen het geval.

De prijzen van bestaande koopwoningen waren in het derde kwartaal in alle provincies en de vier grote steden gemiddeld hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster.

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in de gemeente Utrecht een piek in het derde kwartaal van 2008. Daarna daalden de prijzen met ruim 17 procent tot een dieptepunt in het tweede kwartaal van 2013. Nu, ruim drie jaar later, liggen de prijzen bijna 2 procent boven het niveau in 2008.

In alle provincies en de vier grote steden waren woningen gemiddeld duurder dan in het derde kwartaal van 2015. Noord-Holland noteerde met 9 procent voor de tiende keer op rij de grootste prijsstijging van de provincies. Dit is vooral toe te schrijven aan Amsterdam, waar kopers gemiddeld ruim 14 procent meer betaalden voor een koophuis dan een jaar geleden.

In de provincies Utrecht (6,9 procent) en Groningen (6,7 procent) was de prijsstijging van woningen ook groter dan gemiddeld in Nederland (5,6 procent). Dat geldt ook voor de overige drie grote steden Utrecht (9,8 procent), Den Haag (8,4 procent) en Rotterdam (7,5 procent).

Reageer op dit artikel