nieuws

Nederlanders klonteren in en rond Amsterdam samen

Geen categorie

Nederlanders klonteren steeds meer samen in en rond Amsterdam. Maar niet elk plekje in de buurt van de hoofdstad is geliefd om te wonen, meldt Cobouw.

Woningbouwers hebben het druk in en rond Amsterdam. De zogeheten Noordvleugel (Noord-Holland, Utrecht en Flevoland) kent een enorme groei, leidend tot veel bouwproductie. De regio Amsterdam is al vijftien jaar het bouwhart van Nederland. Het grootste deel van Nederland kan niet in de schaduw staan. Dat kluitjesvolkgedrag leidt tot nog meer behoefte aan woningen in de Noordvleugel. ‘De productie gaat omhoog, maar de behoefte stijgt harder’, vatte adviesbureau Rigo onlangs in de Monitor Woningproductie Noordvleugel 2016 de toestand samen. Maar het ene plekje is het andere niet. Historische en dynamische steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem trekken meer mensen dan steden als Hoofddorp, Purmerend en Almere.

Het zijn niet alleen nieuwkomers die kiezen voor populaire plekken in de Noordvleugel als woonoord. Binnen de Noordvleugel is ook een volksverhuizing gaande. Zo verhuizen er per saldo meer mensen uit Flevoland dan dat erbij komen. Per saldo verdwenen 3200 mensen van het nieuwe land.

Dankzij de geboorte van nieuwe Flevolanders en de komst van buitenlandse migranten, waaronder Polen en vluchtelingen, groeit de bevolking echter nog net. De natuurlijke aanwas was in 2105 2.500; het saldo buitenlandse migratie 3.200. Als je het over een langere periode bekijkt, was de bevolkingsgroei in Flevoland aan het begin van het nieuwe millennium rond de 10.000, en is die gezakt naar ongeveer 2.000 in de laatste jaren. Terwijl in Noord-Holland de bevolkingsgroei op 23.000 ligt en in Utrecht op zo’n 10.000.

Mensen stemmen met hun voeten, of met verhuiswagens. Coen Teulings zei in Cobouw van 12 oktober 2016: ‘Bouwen in Almere is weggegooid geld.’ Of dat waar is? De provincie heeft het tij in ieder geval tegen.

Reageer op dit artikel