nieuws

Meyer Bergman verkoopt Berlijnse Karstadt-warenhuizen

Geen categorie

De van oorsprong Nederlandse vastgoedbelegger en vermogensbeheerder Meyer Bergman heeft twee warenhuizen van Karstadt in Berlijn verkocht aan het eveneens Nederlandse Redevco en aan Karstadt-eigenaar Signa.

Meyer Bergman verkoopt Berlijnse Karstadt-warenhuizen

Dat blijkt uit persberichten van Redevco en Meyer Bergman en berichtgeving van Immobilien Zeitung. Meyer Bergman, met hoofdkantoor in Londen, verkoopt het prime retail op een moment dat prijzen en beleggerssentiment van/voor Duits winkelvastgoed zich richting een piek lijken te begeven. Redevco heeft voor haar beleggers het iconische Berlijnse Karstadt-warenhuis op de Wilmersdorfer Strasse gekocht. Verkoper van het 22.000 m2 grote pand is een door Meyer Bergman geadviseerd fonds, aldus Redevco.

Het pand ligt in de welvarende Berlijnse wijk Charlottenburg. De overnameprijs is niet bekendgemaakt. Karstadt is al meer dan honderd jaar gehuisvest in dit Berlijnse pand. Het gebouw heeft een 60 meter brede voorgevel en meer dan 22.000 m2 aan verhuurbaar vloeroppervlak, inclusief 16.826 m2 aan winkelruimte. Meyer Bergman had het complex pas 2,5 jaar geleden gekocht.

Meyer Bergman heeft ook het 120.000 m2 grote multifunctionele complex met een Karstadt-warenhuis aan Hermannplatz (Hasenheide 2) verkocht, Koper is Signa Prime. Het Oostenrijkse Signa, opgericht door miljardair René Benko, is sinds enkele jaren eigenaar van de warenhuisketen. Het complex omvat behalve een Karstadt-warenhuis ook kantoren en woningen. De twee Berlijnse warenhuizen zijn afkomstig van het fonds Meyer Bergman European Retail Partners II, dat najaar 2014 in totaal 750 miljoen euro bij investeerders had opgehaald.

Signa heeft zich verder ingekocht in het grootste Karstadt-warenhuis van Duitsland in München. Karstadt München Bahnhofplatz heeft een totale oppervlakte van 40.000 m2. Hoeveel Signa ervoor heeft betaald, is niet bekend. Wel weten Duitse media dat Signature Capital het winkelcomplex in 2015 voor 180 miljoen euro heeft gekocht in een joint venture met Episo 3 (Tristan). In augustus 2016 verkochten Signature en Episo 3 het vastgoed voor 250 miljoen euro aan RFR Holding. In oktober heeft RFR vervolgens 50 procent verkocht aan Signa, zodat de twee nu elk een 50-procentsbelang in Karstadt München Bahnhofplatz hebben.

Over de aankoop van het Karstadt-pand in Berlijn zegt Andrew Vaughan, ceo bij Redevco. ‘Berlijn behoort tot een van de meest populaire bestemmingen in Europa voor beleggers in winkelvastgoed. ‘De Karstadt flagshipstore ligt aan een van de belangrijkste winkelstraten van de stad, nabij de Wilmersdorfer Arcaden Shopping Centre. Hierdoor worden de twee hedendaagse drijfveren van de moderne retailmarkt, high street experience en convenience shopping, verenigd in een locatie. Redevco is voornemens in dit soort locaties te blijven investeren.’

Savills en Hogan Lovells traden op als adviseurs van Redevco bij de transactie. Meyer Bergman kreeg advies van Simmons & Simmons en PwC. (MvL)

Reageer op dit artikel