nieuws

‘Meer transacties op continent door Brexit’

Geen categorie

De zich ontvouwende Brexit zal in 2017 leiden tot een toenemende activiteit op de gebruikers- en beleggingsmarkten van continentaal Europa, denken vastgoedinvesteerders. Amsterdam blijft in trek, met hogere prijzen tot gevolg.

‘Meer transacties op continent door Brexit’

Dat bleek uit een enquête op 24 oktober onder 150 vastgoedbeleggers tijdens het jaarlijkse Knight Frank’s European Breakfast in Central London en een voorspelling van Knight Frank. Meer dan de helft van de beleggers voorziet meer huurtransacties op het continent als gevolg van de Brexit. Een derde verwacht geen significante invloed. Vier op de tien investeerders denken dat het Brexit-beslag zal leiden tot meer beleggingsactiviteit op het Europese vasteland. Een derde denkt dat de beleggingsstrategie van investeerders niet wezenlijk zal veranderen.

Een kwart van de beleggers heeft een voorkeur voor Duitsland, 15 procent voor Spanje en 10 procent heeft de Benelux-landen in het vizier. Knight Frank zelf verwacht een verdere prime yield compressie op de kantorenmarkten van Amsterdam, Berlijn, Dublin, Madrid en Stockholm. Reden is dat deze markten iets achterlopen op de al langer goed presterende andere West-Europese kantorenmarkten. Niettemin hebben de prime huren in Amsterdam, de grote Duitse steden en Stockholm het hoogste prijsniveau in tien jaar bereikt. Huurgroei is vooral te verwachten in Madrid, Praag en Warschau, terwijl Parijs nog onder de tienjarige piek zit.

De vastgoedadviseur waarschuwt wel voor een afnemende beleggingsactiviteit in 2017 in Nederland, Duitsland en Frankrijk vanwege onzekerheid door landelijke verkiezingen. ‘We verwachten gedurende 2017 politieke instabiliteit in continentaal Europa vanwege de vele verkiezingen. Dat werpt een schaduw over de vooruitzichten voor 2017. Investeerders raden we echter aan geduld te hebben. Die instabiliteit zal onvermijdelijk leiden tot beleggingskansen. Bovendien zijn de fundamenten van de Europese vastgoedmarkten excellent’, aldus Mike Bowden, partner en hoofd European Capital Markets van Knight Frank. (MvL)

Reageer op dit artikel