nieuws

Logistieke markt koerst af op beleggingsrecord

Geen categorie

Het totale beleggingsvolume in logistiek vastgoed in 2016 kan dat van 2015 overschrijden en uitkomen op 1,1 miljard euro. Dat schrijft Savills in het onderzoeksrapport Spotlight: Logistics property market – The Netherlands.

Logistieke markt koerst af op beleggingsrecord

In 2015 lag het beleggingsvolume op bijna 1 miljard euro, waarvan 69 procent door buitenlandse partijen gekocht. De eerste zes maanden is voor 635 miljoen euro aan logistiek vastgoed gekocht. Internationale kopers zullen dit jaar dominant blijven. Deze groep was goed voor 92 procent van alle beleggingen in de eerste helft van 2016. De stijging zet in het derde kwartaal door. De grootste deal nam Savills IM in september voor zijn rekening met de aankoop van een HVBM-portefeuille van 77,2 miljoen euro.

Savills verwacht dit jaar uit te komen op 1,1 miljard euro, wat een evenaring van de recordvolumes van 2007 en 2008 zou betekenen. Sinds 2012 is het beleggingsvolume verdrievoudigd met destijds zo’n 300 miljoen euro aan investeringen. De stijging komt mede door het grote aandeel sinds 2013 van portefeuilledeals. Voor 2013 maakten die 5 tot 20 procent van het totale beleggingsvolume uit, sinds 2013 is dat gegroeid naar ongeveer de helft.

Savills merkt op dat er weinig portefeuilles meer op de markt zijn. De komende tijd verwacht de adviseurs daarom met name single asset deals. De prime brutoaanvangsrendementen zijn sinds 2013 met 200 basispunten gedaald naar 5,75 procent (Schiphol). Savills verwacht gezien de blijvend grote beleggersvraag nog een kleine aanscherping.

De totale voorraad logistiek vastgoed in Nederland bedraagt medio 2016 bijna 27 miljoen vierkante meter tegen slechts 10 miljoen in 1996. Ruim 30 procent ligt in Noord-Brabant en 15 procent in Zuid-Holland. Sinds 2015 is de bouw van 1,6 miljoen vierkante meter logistieke complexen begonnen, waarvan 1 miljoen in Brabant en Limburg en 57 procent in handen van beleggers. Het grootste distributiecentrum in handen van een eigenaar/gebruiker is dat van Michael Kors in Venlo met een oppervlakte van 122.000 m2. Het grootste logistieke complex van een belegger is het 70.000 m2 grote complex in Eindhoven met Menlo Logistics als huurder.

De opname in de eerste jaarhelft bedroeg 710.000 m2 met een gemiddelde leegstand van minder dan 5 procent. Dat is voornamelijk te danken aan de groei van e-commerce. Het grootste deel van de nieuwbouwprojecten betreft built-to-suit logistieke centra van meer dan 40.000 m2 voor (online) retailers. Venlo is hierbij met name populair, aangezien zowel de grond- als de bouwkosten relatief goedkoop zijn.

Opmerkelijk is volgens Savills verder dat nieuw ontwikkelde logistieke centra dezelfde huurprijzen hebben als of soms zelfs lagere prijzen hebben dan bestaande centra. Een van de verklaringen is dat de huurder/gebruiker gedeeltelijk meeprofiteert van de scherpe rendementen die beleggers over hebben voor nieuw ontwikkelde logistieke centra, aldus Savills. (MvL)

Reageer op dit artikel