nieuws

Koopappartement Londen pas na 121 jaar bereikbaar

Geen categorie

Een inwoner van Londen met een gemiddeld salaris van 34.320 pond moet 121 jaar sparen om een gemiddeld geprijsd appartement van 457.000 pond te kunnen kopen. In de duurste wijken Kensington en Chelsea kost dat zelfs 389 jaar.

Koopappartement Londen pas na 121 jaar bereikbaar

Dat heeft crowdfunding platform Property Partner berekend. Het platform gaat er daarbij vanuit dat de ‘Londoner’ jaarlijks 10 procent van zijn netto-inkomen inlegt en een hypotheek van vier keer het jaarsalaris krijgt. Dat betekent dat de gemiddelde inwoner 320.505 pond zelf moet inleggen om een gemiddeld appartement van 457.000 pond te kunnen kopen. Om dat bedrag te sparen, heeft hij 121 jaar nodig. Als de potentiële koper 20 procent van het salaris inlegt, kost het zestig jaar. Zelfs met de helft van het inkomen, heeft de koper 24 jaar nodig.

Zelfs in de goedkoopste Londense wijken – Barking en Dagenham – moeten starters nog 31 jaar sparen. De gemiddelde huizenprijs bedraagt hier 219.563 pond, wat een eigen vermogen van ruim 82.000 pond vergt. Daartegenover staan Kensington en Chelsea, waar de gemiddelde huizenprijs op 1,168 miljoen pond ligt. Het duurt 389 jaar om het benodigde bedrag van ruim 1 miljoen pond te sparen.

Dan Gandesha, ceo en oprichter van Property Partner, spreekt van een ‘gebroken’ huizenmarkt. ‘Zonder help van familie en vrienden is het bijna onmogelijk om waar dan ook in Londen een appartement te kopen. De Britse obsessie om een eigen huis te hebben is in Londen een utopie. Zelfs in de tien goedkoopste wijken heb je 20 procent van je salaris nodig om op middelbare leeftijd een huis te kunnen bemachtigen. We moeten de huursector drastisch vergroten om de huizencrisis op te lossen. Hoe sneller de nieuwbouw van huurwoningen op gang komt, hoe beter.’ (MvL)

Reageer op dit artikel