nieuws

Hypotheeknormen zetten veel huishoudens klem

Geen categorie

Bijna 200.000 huishoudens worden direct en hard geraakt met onnodige regels. Gewone mensen die verder willen op de woningmarkt komen niet aan de bak.

Hypotheeknormen zetten veel huishoudens klem

Dat stelt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland naar aanleiding van  nieuw onderzoek. van ABF Research . ‘Zij kunnen alleen verhuizen als het kabinet groen licht geeft voor een soepele toepassing van de Nibud-normen’, analyseert  hij.

De leen-regels waren ooit bedoeld om woningkopers ‘tegen zichzelf te beschermen’, maar uit het onderzoek blijkt simpelweg niet dat huizenbezitters minder risico’s lopen. Verhagen: ‘De strenge Nibud-normen werken niet. Nóg strengere regels zullen ook geen bescherming geven. De grootste gevaren voor de betaalbaarheid van je hypotheek zijn namelijk nog steeds inkomensverlies door echtscheiding, werkloosheid en ziekte. Daar helpen de strikt toegepaste Nibud-normen helaas niet tegen. Het enige dat ze doen, is onnodig veel mensen de toegang ontzeggen tot een hypotheek. Ze zouden daarom versoepeld moeten worden.’

Volgens Verhagen zouden mensen met een inkomen tot 30.000 euro net iets meer moeten kunnen lenen, zeker als ze een woning kopen die energiezuinig is. Met dat laatste mag de bank nu nog geen rekening houden. Bij tweeverdieners zou er iets meer rekening moeten worden gehouden met het tweede inkomen.

Verder zou het volgens hem goed zijn om hoogopgeleiden meer te laten lenen, juist omdat dat een groep is waarbij door de bank genomen sprake is van een forse stijging van het inkomen in de eerste jaren van hun werkende leven.

Reageer op dit artikel