nieuws

Heffingskorting corporaties bij nieuwbouw

Geen categorie

Woningbouwcorporaties krijgen een korting op de verhuurdersheffing als zij goedkope sociale huurwoningen bijbouwen. Dat staat in een wetsvoorstel en een bijbehorende regeling die minister Blok (Wonen) bij de Tweede Kamer heeft ingediend.

Heffingskorting corporaties bij nieuwbouw

Het gaat om sociale huurwoningen die gezien hun maximale huurprijs ook in de vrije sector verhuurd kunnen worden. Voorwaarde is dat de corporatie voor elke verkochte duurdere sociale huurwoning een nieuwe goedkope sociale huurwoning terug bouwt. Met de maatregelen wil hij het aanbod aan betaalbare huurwoningen stimuleren, zowel in de sociale als in de vrije sector. Voor de bouw van goedkope huurwoningen tot 2021 krijgen corporaties bovendien een korting op de verhuurderheffing. In gebieden met woningtekorten is de korting hoger.

Op 5 oktober maakte Blok al bekend de complexgewijze verkoop van corporatiewoningen aan beleggers te versoepelen. Ook in de vrije huursector wil de minister namelijk het aanbod verder vergroten. Gemeenten krijgen de mogelijkheid huurwoningen in de vrije sector als aparte categorie op te nemen in bestemmingsplannen. De ministers Blok en Schultz (I&M) komen daarvoor met een wetsvoorstel. Verder geldt er voor de regio’s Amsterdam en Utrecht per 1 oktober een wijziging van het woningwaarderingstelsel (‘puntensysteem’). Studio’s en kleine appartementen kunnen daardoor gemakkelijker in de vrije sector worden verhuurd.

Reageer op dit artikel