nieuws

‘Grote Britse banken bereiden verhuizing begin 2017 voor’

Geen categorie

Banken bereiden een snelle relocatie buiten het VK in continentaal Europa voor vanwege de toenemende kans op een ‘harde’ Brexit.

‘Grote Britse banken bereiden verhuizing begin 2017 voor’

Dit weekend schreef de Britse krant The Observer dat leidende banken in het Verenigd Koninkrijk relocatieplannen aan het voorbereiden zijn. Dat zei Anthony Browne, directeur van de British Banker’s Association (BBA), tegen de krant. De grootste banken willen volgens hem in het eerste kwartaal van 2017 een nieuwe locatie in de eurozone hebben gevonden, kleinere banken willen zelfs vóór deze kerst een nieuw hoofdkantoor buiten het VK hebben geregeld.

De BBA zegt dat het politieke en publieke debat ‘de verkeerde richting’ opgaat. Sinds de Britse premier Theresa May heeft gezinspeeld op een ‘harde’ Brexit zijn de verhuisplannen volgens Browne in een stroomversnelling terechtgekomen. ‘Banken zitten met hun vinger bij de knop om hierover harde besluiten te nemen’, aldus de BBA-directeur. Een harde Brexit – waarbij het VK een einde maakt aan het vrije verkeer van personen met de Europese Unie – maakt een einde aan de ‘single market’ en de paspoortrechten. Zonder deze paspoortrechten verliezen financiële instellingen met hoofdkantoor in het VK het recht om hun financiële diensten te verkopen/verlenen in de EU.

Om dit recht te behouden, moeten de financiële instellingen een hoofdkantoor of Europees hoofdkantoor in een euroland openen. Meest genoemde steden zijn Dublin, Parijs en Frankfurt. In mindere mate worden Amsterdam en Luxemburg genoemd. Als de City of London – het zakelijke hart van het VK – geen speciaal arrangement met het VK en de Europese Commissie kan regelen, gaan 70.000 Britse financiële banen verloren, waarschuwt lobbyclub TheCityUk. Het VK zal vóór eind maart 2017 het uittredingsproces beginnen, waardoor de Britten al voorjaar 2019 geen deel meer kan uitmaken van de EU. (MvL)

Reageer op dit artikel