nieuws

Een woning bouwen in 20 werkdagen

Geen categorie

Aannemer Trebbe en zijn co-makers hebben een compleet nieuwe woning neergezet in slechts 20 werkdagen. Op 27 oktober werd de woning opgeleverd.

Het experiment werd uitgevoerd op een seriematig project in Nijmegen. Dit project omvat de realisatie van in totaal 40 woningen. Het casco stond in één dag, binnen vijf dagen was de woning wind- en waterdicht, na 17 dagen was het sanitair gemonteerd en op de 20e werkdag werd de woning opgeleverd. De pilot is geïnitieerd vanuit de werkgroep Supply Chain Management die bestaat uit een afvaardiging namens Trebbe en zijn co-makers. De groep wordt begeleid door Arpa. De voornaamste doelen van deze werkgroep is de klantwaarde écht verhogen en continue kostprijsverlaging behalen. ‘Om deze doelstellingen te bereiken moet je als keten op zoek naar een optimaal en ideaal proces. De eerste stap hierin is met z’n allen ontdekken wat de kortste doorlooptijd is behorende bij het bouwen van één woning, het One-Piece-Experiment,’ vertelt Rafaella Broft, consultant bij Arpa. ‘Bij het experiment wordt gestreefd naar het continu doorstromen van een individueel stuk, de One-piece. Dit betekent dat een stuk zoveel mogelijk in bewerking is. De disciplines volgen elkaar direct op, en zijn dus afhankelijk van elkaar, totdat de woning klaar is. Door te kiezen voor een One-piece wijzigt de gehele bouwsystematiek en gaan we van horizontaal bouwen naar verticaal bouwen. De flow waarin gewerkt werd, was vastgesteld voor elke partij. Elke betrokkene kende een vast werktempo waarbij er in de planning geen wachttijden meer waren opgenomen. Door in de flow te werken vonden er geen verspillingen plaats en zijn faalkosten gereduceerd naar 0. De bewerkingen volgden elkaar in een vlot tempo op. Dit houdt in dat de eerste bewerking goed uitgevoerd moest zijn voordat de daaropvolgende uitgevoerd kon worden.

Reageer op dit artikel