nieuws

‘C&A sluit winkel Utrecht Vredenburg’

Geen categorie

Modeketen C&A sluit in mei en juni 2017 vier slechtlopende warenhuizen in Utrecht (twee), Pijnacker en Nijverdal. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van een toegespeelde brief van de HR-directeur van C&A aan de C&A-werknemers.

‘C&A sluit winkel Utrecht Vredenburg’

In Utrecht gaat het om de C&A-vestiging op Vredenburg in de binnenstad en een filiaal in Kanaleneiland. De vier winkels gaan dicht vanwege het ‘slechte bedrijfseconomische resultaat’. Omdat er weinig vooruitzicht is op verbetering op deze locaties, is gekozen voor sluiting, aldus de brief. De sluitingen hebben geen gevolgen voor de medewerkers; zij kunnen in andere winkels worden ondergebracht. De ondernemingsraad van C&A is blijkens de brief al akkoord gegaan.

C&A geeft zelf geen commentaar op de inhoud van de uitgelekte brief. In Pijnacker gaat het om de C&A-vestiging in winkelcentrum Ackershof en in Nijverdal ligt de winkel aan Grotestraat 79. De sluiting op een A1-winkellocatie als Vredenburg springt het meest in het oog. In 2009 probeerde winkeleigenaar Redevco vergeefs de ontwikkeling door Corio en het toenmalige ING RED van De Vredenburg tegen te houden. Redevco vreesde omzetverlies voor de C&A-vestiging door de 6.000 m2 retail in het complex. Blijkbaar is die vrees bewaarheid en hebben De Vredenburg-huurders Zara en The Sting kennelijk veel omzet afgesnoept.

Het kledingconcern van de familie Brenninkmeijer stond deze week al in de schijnwerpers vanwege morrende werknemers. Ze stellen sinds 2008 geen loonsverhoging meer te hebben gehad. Nu de economie is aangetrokken, is het volgens hen tijd voor een hoger loon. C&A beschikt in Nederland in totaal over 132 winkels. Hoe C&A er financieel voorstaat, is onbekend aangezien het concern nooit cijfers bekendmaakt. Deze zomer liet de modeketen weten zich op korte termijn terug te trekken uit Turkije, waar het 24 winkels heeft.  

C&A is in 1841 in Sneek opgericht door de broers Clemens en August (C&A) Brenninkmeijer. Wereldwijd heeft C&A 1.575 winkels in meer dan twintig landen met 40.000 medewerkers. Het is waarschijnlijk dat C&A net als andere Nederlandse modeketens omzet verliest aan buitenlandse concurrenten als Zara, H&M, Primark en sinds kort ook TK Maxx. Retailanalisten stellen dat C&A zijn concept de afgelopen decennia nauwelijks heeft aangepast.

Maar anders dan warenhuizen als V&D en Hema is C&A niet door een buitenlandse eigenaar opgezadeld met een grote schuldenlast. Bovendien is de familie Brenninkmeijer via Redevco eigenaar van de meeste C&A-panden.  Een liquiditeitsprobleem zal C&A ook niet snel parten spelen. Volgens tijdschrift Quote heeft de familie een vermogen van 22 miljard euro. (MvL)

Reageer op dit artikel