nieuws

Bouwfonds IM stoot Duitse woningfondsen af

Geen categorie

Bouwfonds Investment Management heeft de fondsen Bouwfonds Germany Residential Fund l t/m V verkocht. Een Duitse koper verwerft de portefeuille met een nieuw fonds voor Duitse institutionele beleggers.

Het transactievolume bedraagt enkele honderden miljoenen euro’s. De exacte prijs noch de naam van de koper is bekend gemaakt. De vastgoedportefeuille bestaat uit circa 3.500 appartementen, verdeeld over 50 objecten in 25 grotere Duitse steden.

Bouwfonds IM begon als een van de eerste Nederlandse investment managers tussen 2005 en 2008 met beleggen in Duitse huurwoningen. Research wees op een groeiend tekort aan betaalbare huurwoningen in en rond grotere Duitse steden. De fondsen werden bij Nederlandse particuliere beleggers geplaatst. De exit werd al gedurende de looptijd door één van de asset management teams van Bouwfonds IM in Berlijn voorbereid.

Daarbij werd besloten de vijf fondsportefeuilles samen te voegen om de omvang interessant te maken voor institutionele beleggers. Eind 2014 werd een groep beleggers gepolst naar hun interesse in de verkoopstructuur en de achterliggende portefeuilles. In september 2015 is een overeenkomst gesloten in de vorm van twee tegengestelde optie-overeenkomsten.

De koper heeft onlangs zijn call-optie uitgeoefend, waardoor de koopovereenkomst tot stand is gekomen. In de komende weken zal de levering van de participaties worden afgewikkeld. Doordat de aandelen in de fondsstructuur verkocht worden, is er geen risico op niet of later verkochte objecten in de fondsen. Bovendien was dit voor een grote groep beleggers fiscaal gunstig.

Bouwfonds IM werd bij de structurering en de uitvoering van de transactie bijgestaan door CT Legal, CBRE Capital Markets, Rechtstaete Amsterdam en Zuidbroek Notarissen Amsterdam en TMF Amsterdam. De koper werd geadviseerd door CMS en PwC.

Reageer op dit artikel