nieuws

Blackstone verkoopt Hilton-belang aan Chinezen

Geen categorie

Blackstone verkoopt voor 6,5 miljard dollar (6 miljard euro) aan de Chinese HNA Group een 25-procentsbelang in Hilton Worldwide. Dat bericht persbureau Bloomberg.

Onder Hilton Worldwide vallen hotelketens zoals Waldorf Astoria Hotels, Hilton Hotels & Resorts en Hampton Inn. HNA Group is opgericht door de Chinese miljardair Chen Feng. HNA koopt het belang van Blackstone voor 26,25 dollar per aandeel, een premie van bijna 15 procent op de sluitkoers van Hilton op 21 oktober. Blackstone denkt de transactie begin volgend jaar af te hebben gerond.

Na verkoop heeft de Amerikaanse vermogensbeheerder nog een belang van 21 procent in Hilton, nadat het overige belang naar de New Yorkse beurs was gebracht. HNA Group kocht dit jaar ook Carlson Hotels en name een meerderheidsbelang in Rezidor Hotel Group. De Chinese verzekeraar Anbang was lange tijd in de race voor Starwood & Resorts, maar trok zijn laatste bod van 14 miljard dollar eind april in ten gunste van Marriott International.

Blackstone heeft door een ongelukkige timing weinig profijt gehad van zijn hotelavontuur. De durfinvesteerder kocht de hotelgroep in oktober 2007 voor de lieve som van 26 miljard dollar. Deze aankoop bleek de laatste belangrijke vastgoeddeal vóór het uitbreken van de mondiale financiële crisis. Tijdens de crisis van eind 2007 en eind 2009 moesten Blackstone en deelnemende private equity fondsen 800 miljoen dollar cash betalen om niet in gebreke te blijven. Eind 2013 haalde Blackstone 2,35 miljard dollar op bij een gedeeltelijke beursgang. (MvL)

Reageer op dit artikel