nieuws

Conferentie Eindhoven over ‘bouwrevolutie’

Geen categorie

Op 24 oktober vindt in Eindhoven de conferentie The Making of our Future City plaats tijdens de Dutch Design Week. Het initiatief komt van de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu, die de stad van de toekomst verkend met befaamde architecten, innovatieve bouwers en onverwachte outsiders.

In het Klokgebouw in Eindhoven leggen architect Winy Maas (MVRDV), ontwerper Iina Vuorivirta (Ikea), disruptieve denkers en ontwerpers (onder andere Stone Cycling, Spark Innovation Campus & Singularity University) en rijksbouwmeester Floris Alkemade de stad van de toekomst op de tekentafel. Tijdens de conferentie ‘The Making of Our Future City’ wordt,

De afgelopen jaren schudde de bouwsector op haar fundamenten; de crisis dwong bouwbedrijven, architecten en ontwerpers tot een kritische blik op de bouwketen. Daarnaast nemen bewoners een steeds actievere rol in het bouwproces en gaan zelf aan de slag met het realiseren van hun dromen, daarbij gesteund door lokale overheden die steeds meer ruimte geven voor initiatief. Er liggen kortom uitdagingen voor de bouwsector om te innoveren. De vraag is wie de handschoen oppakt.

Wie weet het beste aan te sluiten bij de behoeften en verwachtingen van burgers en bedrijven en wordt zo een belangrijke speler in de bouwsector van de toekomst? Zijn het vooruitstrevende architecten die deze behoeften weten aan te wakkeren en te verbeelden? Bouwbedrijven die samenwerkingen aangaan met energiebedrijven om een complete ‘woonbeleving’ te kunnen bieden? Of bieden nieuwe bouwmaterialen en productietechnieken (zoals 3D-printing) binnenkort de mogelijkheid om goed en goedkoop in te spelen op individuele wensen; high fashion, low prices?

Wellicht komt de vernieuwing en concurrentie uit een onverwachte hoek en zijn het bedrijven zoals Ikea en Google, die feilloos weten wat hun klanten willen en dit succes ook in de bouwsector zouden kunnen realiseren. Hoe dan ook, de bouw heeft nog geen ‘Apple-revolutie’ doorgemaakt. En die komt, dat is wel zeker, aldus wethouder Torunoglu.

Reageer op dit artikel