nieuws

Zeven drogisterijen geraakt door surseance DA

Geen categorie

Drogisterijketen DA heeft op 23 december uitstel van betaling gekregen van de rechtbank in Amsterdam. De surseance treft vooralsnog slechts zeven van de in totaal 273 winkels.

Zeven drogisterijen geraakt door surseance DA

De aanvraag heeft alleen betrekking op het hoofdkantoor van DA en zeven drogisterijen die DA zelf exploiteert. Daarnaast telt de keten nog 266 winkels die worden gerund door franchise-ondernemers. Deze zelfstandige ondernemers worden niet direct geraakt door de problemen van het moederbedrijf. Op het hoofdkantoor en in de zeven winkels werken bij elkaar 212 mensen. De winkels blijven voorlopig open en de medewerkers werken vooralsnog door. Ook de webshop gaat niet dicht.

Het servicekantoor en een distributiecentrum in Zwolle zijn ook niet geraakt. De directie van DA laat weten dat de rechtbank een ‘afkoelingsperiode’ heeft afgekondigd. ‘Tijdens die periode kunnen leveranciers de bij DA Retailgroep BV aanwezige goederen, waar zij mogelijk eigenaar van zijn, niet opeisen.’

Vorig jaar ontstond er een botsing tussen franchise-ondernemers en DA Retailgroep. Het overkoepelende bedrijf wilde een nieuwe formule invoeren onder de naam DA. Dat plan stuitte op veel verzet en beide partijen stapten naar de rechter. Uiteindelijk oordeelde de rechter dat DA de plannen mocht uitvoeren.

Uit de uitspraak blijkt dat DA ook toen al in de problemen was. ‘DA stelt […] dat het water haar aan de lippen staat en dat er nu wat moet gebeuren. De DA-formule zoals die op dit moment wordt gehanteerd heeft onvoldoende appeal voor veel DA-ondernemers. DA moet daarom de gelegenheid krijgen om de DA-formule toekomstbestendig te maken.’

Reageer op dit artikel