nieuws

Warme winter funest voor V&D

Geen categorie

De ‘warme’ wintermaanden zijn funest geweest voor V&D. De Amerikaanse private equity onderneming Sun Capital is tegen de afspraken in niet langer bereid kapitaal in de verlieslatende warenhuisketen te investeren.

Warme winter funest voor V&D

Dat schrijft V&D in een schriftelijke toelichting op de verleende surseance. V&D laat weten dat alle warenhuizen en La Place-restaurants vooralsnog open blijven, hoewel cadeaukaarten niet meer kunnen worden ingewisseld en kleren niet meer geruild. De webshop wordt wel gesloten. In een schriftelijke verklaring stelt de V&D-directie dat de warenhuisketen de afgelopen maanden te maken had met grote tegenvallers.

‘Nadat de V&D Group eerder dit jaar dreigde te bezwijken onder hoge loon‐ en huurkosten, voerde de nieuwe directie een omvangrijke herstructureringsoperatie door. Afspraken met vakbonden, verhuurders en leveranciers leidden tot een structurele kostenverlaging voor 2015 en daarna. De nieuwe strategie, winkelformule en assortiment zouden in het eerste kwartaal van 2016 in de vestigingen worden uitgerold. De onderneming werd de afgelopen maanden geconfronteerd met een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden, waaronder de ‘Indian Summer’ in november en december.’             

Tegen de afspraken lijkt eigenaar Sun Capital de stekker uit V&D te trekken, vervolgt V&D. ‘Dit leidde tot een omzetval en liquiditeitstekort. De aandeelhouder en financier van de groep bleek helaas niet langer bereid om deze liquiditeitsbehoefte af te dekken en de bestaande financiering te continueren. Op basis hiervan heeft de directie de conclusie moeten trekken, dat de onderneming niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. In de komende periode zullen alle vestigingen van V&D en La Place open blijven. Dit is van belang voor de schuldeisers en van groot belang om voortzetting van het bedrijf of onderdelen daarvan zo kansrijk mogelijk te laten zijn.’

John van der Ent, ceo van V&D, spreekt van een enorme teleurstelling. ‘We hopen onze medewerkers, klanten en leveranciers zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de toekomst van V&D en La Place. Zo zullen wij samen met de bewindvoerders alle mogelijkheden voor de toekomst onderzoeken.’ V&D, opgericht in 1887, is het grootste warenhuis van Nederland met ruim 95 miljoen bezoekers per jaar, waarvan 15 miljoen op vd.nl. V&D Group heeft ruim 10.000 medewerkers. La Place is de horecaformule van V&D en beide zijn eigendom van Sun European Partners, dochter van het Amerikaanse Sun Capital.

Reageer op dit artikel