nieuws

Vlot herstel woningmarkt geen verrassing voor Amvest

Geen categorie

Het vlotte herstel van de woningmarkt, en de Amsterdamse in het bijzonder, vormt absoluut ‘geen verrassing’ voor Amvest.

Vlot herstel woningmarkt geen verrassing voor Amvest

‘Op het diepst van de crisis, twee jaar geleden, zagen we de omslag komen en we hebben sindsdien voor ruim 1 miljard euro toegevoegd aan onze projectenpijplijn.’ Dat stelt Wienke Bodewes, algemeen directeur van Amvest in een interview met Vastgoedmarkt.. Amvest heeft de afgelopen twee jaar zijn projectenpijplijn met 1 miljard euro uitgebreid tot 1,3 miljard euro..Alleen al in Amsterdam heeft Amvest plannen voor de ontwikkeling van 4.000 woningen.

Het Amsterdamse vastgoedbedrijf, een gezamenlijke onderneming van verzekeraar Aegon en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, is in de woningmarkt actief als belegger, assetmanager en projectontwikkelaar.

Volgens Bodewes volgt Amvest de ontwikkelingen op de landelijke woningmarkt met een eigen researchafdeling op de voet. ‘Mijn voorspelling van twee jaar geleden, op het dieptepunt van de koopwoningmarkt, dat de Amsterdamse prijzen zouden verdubbelen, begint aardig uit te komen. Vergeleken met toen zitten we al op een plus van 35 procent en we gaan binnen vijf jaar naar een verdubbeling als de lijn zich voortzet.’

Bodewes verwacht niet dat de sterk toegenomen concurrentie op de attractieve woningbeleggingsmarkten van Nederland zal leiden tot een zo snelle krimp in aanvangsrendementen als topman Henk Jagersma van Syntrus Achmea recentelijk voorspelde. De bruto aanvangsrendementen (BAR) bij de aankoop van nieuwbouw-huurwoningen op toplocaties in Amsterdam dalen volgens Jagersma volgend jaar naar 4 procent. ‘Daar geloof ik niets van. Op dat soort niveaus gaan we in 2016 heus niet meer aankopen.’

Volgens Bodewes is er grote behoefte aan nieuwe uitleglocaties om ongebreidelde prijsstijgingen te voorkomen. Volgens berekeningen van Amvest op basis van CBS-statistieken is er in Nederland tot 2025 behoefte aan 800.000 tot 1,2 miljoen nieuwe woningen. ‘Het is een volstrekte illusie dat je dat binnenstedelijk zou kunnen doen. Maar dat besef moet helaas nog tot bestuurlijk Nederland doordringen.’

Meer over de Amsterdamse woningmarkt in de woningspecial bij het decembernummer van Vastgoedmarkt, die donderdag 17 december verschijnt.

Reageer op dit artikel