nieuws

Verplichte controle galerijvloeren oude woontorens

Geen categorie

In alle galerijflats die gebouwd zijn voor 1975 moeten de galerijvloeren verplicht worden gecontroleerd op veiligheid. Het gaat om ongeveer duizend galerijflats.

Verplichte controle galerijvloeren oude woontorens

Dat heeft Stef Blok, minister van Wonen, op 22 december verordonneerd. De controles door de eigenaren moeten voor 1 juli 2017 gereed zijn. De gemeentes moeten zelf toezicht houden op de controles. Als de galerijvloeren niet sterk genoeg zijn, moet de flateigenaar in actie komen. Het ministerie adviseert om bij problemen met die vloeren ook de veiligheid van de balkons te bekijken.

Het betreft galerijvloeren die vastzitten aan de binnenvloeren van de woningen. Uit onderzoek is gebleken dat de bewapening in de galerijvloer soms onvoldoende is of dat de bewapening is aangetast door corrosie. Zo is in 2011 bij een flat in Leeuwarden een galerijvloer bezweken. Sindsdien is bij veel soortgelijke galerijflats al vrijwillig onderzoek uitgevoerd naar de galerijvloeren en balkons. ‘Gezien de kans dat deze oude galerijvloeren uiteindelijk bezwijken, moet er op korte termijn actie worden ondernomen’, aldus Blok.

Reageer op dit artikel