nieuws

Verdachten liquidatie Willem Endstra voor rechter

Geen categorie

Op 17 mei 2004 werd vastgoedbaron Willem Endstra, de `bankier van de onderwereld’, doodgeschoten voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. Een zakenpartner van Endstra raakte gewond.

Na ruim elf jaar onderzoek maakt justitie vandaag de strafeisen bekend in het megaproces tegen drie Turkse mannen die worden beschuldigd van betrokkenheid bij de liquidatie: de Turken Oezguer C., Ali N. en de voortvluchtige Ziya `Pasja’ G.

Ali N. (31) en Oezguer C. (35) hebben Endstra volgens het OM maandenlang geobserveerd vanuit een Mercedesbusje. In de leeggemaakte laadruimte van dit voertuig vindt de recherche een krukje en een speciaal geprepareerd kijkgat met goed zicht op de moordplek. Op een parkeerkaartje in het busje worden een vingerafdruk en een haar van C. gevonden. Ali N. is herkend door een getuige; daarnaast heeft zijn vriendin belastende verklaringen over hem afgelegd. Hun baas is volgens justitie de op de vlucht geslagen `moordmakelaar’ Ziya ‘Pasja’ G. (41).

Door telecomonderzoek bij de andere verdachten en ‘ouderwets recherchewerk’ kwam de schutter in 2011 in het vizier van de recherche. Het gaat om een Rus, Namik Abassov. Vijf maanden na zijn arrestatie overlijdt hij in zijn cel aan een zware hersenbloeding. Ook een tweede hoofdrolspeler staat vandaag niet terecht: Willem Holleeder. De Neus zit wel vast en is onlangs formeel aangeklaagd als opdrachtgever voor de moord op Willem Endstra. Maar dat onderzoek is nog in volle gang. Volgens het OM duurt het zeker nog een jaar voor de zaak tegen Holleeder inhoudelijk wordt behandeld.

Reageer op dit artikel