nieuws

Veel minder studenten op kamers door leenstelsel

Geen categorie

Studenten gaan steeds minder vaak op kamers wonen. Tussen juli en oktober lag het aantal studenten dat op kamers ging 15 procent lager dan in dezelfde maanden vorig jaar.

Veel minder studenten op kamers door leenstelsel
Arnhem Rijkswaterstaattoren

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal achttienjarigen dat naar een andere gemeente verhuisde lag tussen juli en oktober zelfs een kwart lager dan in 2014. Voor de hele groep tussen 17 en 22 jaar waren dat er 15 procent minder dan vorig jaar. Dat is geen aangenaam nieuws voor de vele vastgoedbeleggers die plannen ontwikkelen voor tienduizenden nieuwe studentenwoningen in om te bouwen kantoren en studentencampussen.

Desondanks stellen de meeste studentensteden nog grote behoefte te hebben aan meer studentenhuisvesting. De daling van het aantal studenten op kamers is opvallend, omdat het aantal eerstejaarsstudenten gelijk is aan vorig jaar. Bovendien verhuisden in alle andere leeftijdsgroepen juist meer mensen naar een andere gemeente, mede dankzij het herstel van de economie.

De daling valt samen met de invoering van het nieuwe leenstelsel aan het begin van het collegejaar. De basisbeurs is niet langer een gift, maar een lening. Studenten krijgen 35 jaar de tijd om die af te lossen. Hoofddemograaf van het CBS Jan Latten vermoedt dat er inderdaad een oorzakelijk verband is. Als het leenstelsel inderdaad de oorzaak is en het systeem niet verandert, verwacht hij dat het aantal verhuizende jongeren ook volgend jaar op het lagere niveau blijft.

Reageer op dit artikel