nieuws

Sun Capital stort V&D en vastgoedsector in ellende

Geen categorie

Rechtbank Amsterdam heeft warenhuisconcern V&D op 23 december uitstel van betaling verleend, nadat Sun Capital een kredietgarantie had ingetrokken. De 62 V&D-warenhuizen omvatten in totaal 600.000 m2 bvo aan winkelruimte. De verlieslatende warenhuizen zullen naar verwachting de deuren moeten sluiten.

V&D maakte de rechterlijke uitspraak bekend nadat nieuwszender RTLZ kort daarvoor had gemeld dat de warenhuisketen uitstel van betaling had aangevraagd. De surseance betreft de hele groep, dus inclusief warenhuizen en restaurantketen La Place. In totaal gaat het om 10.000 medewerkers. De directie vroeg de surseance op 22 december aan na overleg met de raad van commissarissen. Kees van de Meent en Hanneke De Coninck Smolders zijn aangesteld als bewindvoerders, aldus V&D. 

V&D blijkt in acute problemen te zijn geraakt nadat eigenaar Sun Capital op 22 december onverwacht een kredietgarantie van 47 miljoen introk. Daarop kon het warenhuis niet meer aan zijn rekeningen voldoen. In februari werd V&D ternauwernood voor een faillissement behoed nadat verhuurders akkoord gingen met een eenmalige huurkorting van ongeveer 23 miljoen euro. Andere onderdelen van dit reddingsplan waren de kapitaalinjectie van eigenaar Sun Capital van 60 miljoen euro en het doorrollen van de bankleningen. In de zomer kocht Sun Capital de banken uit voor 47 miljoen euro, de nu ingetrokken kredietgarantie. Later schrapte V&D nog 400 banen. Om de omzet te verhogen zou V&D de komende maanden een nieuw concept uitrollen en de rol van La Place vergroten.

Deze week bleek echter dat de verkopen wederom tegenvielen en er over 2015 een verlies van tientallen miljoenen euro’s zal worden geleden. In 2013 en 2014 boekte V&D in totaal al een verlies van ruim 91 miljoen euro. In oktober waren verhuurders nog redelijk optimistisch gestemd. Het leeuwendeel van de winkelbeleggers had afspraken gemaakt over een permanent lagere huur in ruil voor de afstoot door V&D van winkelmeters. In de grootste warenhuizen zouden beleggers topretailers als Primark, H&M en Zara willen huisvesten.

Jeroen Lokerse, die namens de verhuurders als mediator optrad, is wegens verblijf in de Verenigde Staten nog niet bereikbaar. In oktober zei hij tegenover Vastgoedmarkt nog optimistisch te zijn over de overlevingskansen van V&D. ‘We vertrouwen erop dat V&D na de gerealiseerde reorganisatie en de optimaliseringsslag de omzet zal verhogen.’ Mocht V&D failliet zijn gegaan, zou de schade niet te overzien zijn, voegde hij eraan toe. ‘In totaal zou dan 600.000 m2 aan winkelmeters voor korte of langere tijd leegstaan. In het hele land zouden gaten vallen in winkelgebieden en de leegstand fors toenemen. Dat zou de waarde van al het winkelvastgoed onder druk kunnen zetten en indirect ook nadelige gevolgen voor banken hebben.’

Metroprop-directeur Jos van de Mortel, eigenaar van drie V&D-warenhuizen, was van meet af aan pessimistisch. In oktober zei hij tegen Vastgoedmarkt. ‘Het probleem van V&D is niet de hoge huur maar de lage omzet. Veertig van de 62 vestigingen draaien nog steeds verlies. Bovendien heeft V&D nog een uitgestelde belastingschuld van 30 miljoen euro. Het was nooit de bedoeling van Sun Capital om V&D te redden. Nog steeds denk ik dat Sun V&D binnen twee jaar failliet laat gaan, doorstart met de helft van het aantal winkels en personeel en dan doorverkoopt. Dat heeft Sun ook gedaan met de Duitse warenhuisketen Strauss Innovation.’

Reageer op dit artikel