nieuws

Particuliere beleggers lopen huurinkomsten mis

Geen categorie

Vastgoed Belang maant minister Blok en de Tweede Kamer om haast te maken met de invoering van een nieuwe huurverhogingssystematiek voor sociale woningen. Anders lopen verhuurders tientallen miljoenen mis.

Het kabinet wilde dit jaar het systeem van de inkomensafhankelijke huurverhoging vervangen door een nieuw stelsel. Woonbond en corporatiekoepel Aedes hebben onderling afgesproken dat zij de huurverhoging gemiddeld zullen matigen tot inflatie plus 1 procent. Dit zogeheten huurakkoord maakte minister Blok al voor de zomer bekend. Van Blok mag de particuliere sector een huurverhoging van 2,5 procent boven inflatie voor hun sociale bezit doorvoeren, omdat beleggers de verhuurdersheffing daarmee terug kunnen verdienen.

Dit systeem van inkomensafhankelijke huurverhoging is echter zo ingewikkeld en privacygevoelig dat meer dan de helft van de particuliere verhuurders er geen gebruik van heeft gemaakt. Vastgoed Belang pleit dan ook voor een eenvoudiger stelsel. Maar vanwege politieke onenigheid en politieke traagheid is de overgang naar een nieuw systeem voor zowel woningcorporaties als particuliere en institutionele beleggers niet gelukt.

Co Koning, directeur vanVastgoed Belang, hoopt dat er dit jaar nog een akkoord komt. ‘De overstap naar een nieuw stelsel behoeft voorbereiding en moet dus tijdig bekend zijn voor verhuurders. Dat betekent dat er nog dit jaar over moeten worden besloten door zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Particuliere verhuurders moeten simpelweg de huren kunnen verhogen met inflatie + 2,5 procent als de markt en de maximale huurprijs dat toelaten, zonder administratieve rompslomp. Dat is voor ons noodzaak: de particuliere sector moet namelijk 300 miljoen euro aan verhuurdersheffing uit eigen zak betalen over de periode 2013-2017.’

Hij maant politiek Den Haag tot actie. ‘Alle betrokken partijen willen af van de inkomensafhankelijke huurverhogingen. Ook de Tweede Kamer. Toch gaat dag na dag voorbij zonder een teken van actie. Een snelle behandeling is mogelijk, als de behandeling los wordt gekoppeld van een hele reeks andere wetswijzigingen die nu één pakket vormen.’

Reageer op dit artikel