nieuws

OM eist ruim half miljoen van Hooijmaijers

Geen categorie

Het Openbaar Ministerie vordert 526.345 euro terug van oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers.

Dat is bekendgemaakt in een civiele zaak tegen de VVD’er, meldt de NOS. In april is er een volgende zitting. In een strafzaak werd Hooijmaijers in april door het hof veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Volgens het hof is bewezen dat hij in de periode van 2005 tot en met 2009 276.000 euro heeft witgewassen.

Het Openbaar Ministerie had tijdens de strafzaak een bedrag genoemd van 1,8 miljoen euro aan smeergeld. Hooijmaijers ontving als gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Financiën in Noord-Holland voor adviezen en positieve bouwbesluiten via derden steekpenningen van vastgoedbedrijven, grondbezitters en projectontwikkelaars. Hooijmaijers is na de veroordeling door het hof in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Reageer op dit artikel