nieuws

MPC Capital verandert naam en strategie

Geen categorie

MPC Capital Nederland in Amsterdam verandert zijn naam in Cairn Real Estate. De naamswijziging markeert een strategiewijziging die in de afgelopen drie jaar is doorgevoerd.

Cairn Real Estate richt zich op herstructureringen en asset- en investmentmanagement. De onderneming zal daarbij groeien door uitbreiding van de mandaten van bestaande en nieuwe opdrachtgevers. ‘Omvang is voor ons geen doel’, zegt algemeen directeur Pieter Akkerman. ‘Wij willen selectief en kritisch blijven in de samenwerking met onze partners. Er lopen nu transacties die mogelijk al voor eind 2015 rondkomen.’

Het team van Cairn Real Estate van twintig financiële en vastgoedspecialisten heeft twee hoofdactiviteiten. Aan de ene kant is dat fund- en assetmanagement voor partijen als ABN Amro en het beursgenoteerde moederbedrijf MPC. Voor ABN Amro beheert Cairn onder andere het Real Estate Growth Fund voor logistiek vastgoed, dat nu wordt uitgebreid met Duits logistiek vastgoed.

Voor enkele Duitse banken voert Cairn herstructureringsopdrachten uit, waarbij wordt gekeken hoe een maximale waarde voor de Nederlandse assets kan worden gerealiseerd. Het gaat om vastgoed dat onder water staat. Andere opdrachtgevers hebben via leningen vastgoed gekocht, waarvoor een goede toekomst moet worden gezocht. In de afgelopen twee jaar verkocht MPC Capital in dit kader voor 200 miljoen euro aan Nederlands vastgoed.

De tweede activiteit bestaat uit investmentmanagement, onder andere in opdracht van vermogende particulieren en zogeheten family offices. Hierbij gaat het meestal om de aankoop en het beheer van core-objecten waarin voor de lange termijn wordt belegd. ‘Wij leveren vanuit een onafhankelijke positie advies en ondersteunen onze klanten in de volledige investeringscyclus’, zegt directielid Maarten Briët.

De strategiewijziging komt onder andere voort uit de visie van de Nederlandse directie en veranderingen bij de Duitse moedermaatschappij MPC, dat zich omvormde van een fondsenhuis naar een platform voor vastgoedbeleggingen met institutioneel geld. MPC AG zette daartoe nieuwe merken in de markt zoals bijvoorbeeld het studentenhuisvestingsfonds StayToo, dat in 2016 ook op de Nederlandse markt actief wordt. Een ander voorbeeld is Ferrostaal, dat in industriële infrastructuurprojecten investeert. Het beursfonds is overigens voor 65 procent in handen van MPC Holding, het bedrijfsconglomeraat van een kapitaalkrachtige Hamburgse familie.

Voor een Amerikaanse institutionele investeerder kocht Cairn onder andere de vier kantoortorens (60.000 m2) van La Guardia Plaza in Amsterdam-Sloterdijk, die nu worden omgebouwd naar levendige multi-tenantgebouwen. ‘Wij nemen daar nu het binnenterrein onder handen en creëren in de leegstaande gebouwen nieuwe lobby’s.’ Een vergelijkbaar project is de transformatie van het kantoorgebouw Blaak 16 in Rotterdam naar een multi-tenantgebouw.

Cairn beheert 800.000 m2 vastgoed met een waarde tussen 700 en 750 miljoen euro, bestaande uit kantoorgebouwen, winkelcentra en logistiek/bedrijfsmatig vastgoed.

Reageer op dit artikel