nieuws

Macintosh doet zichzelf in uitverkoop

Geen categorie

Macintosh Retail Group met 530 winkels zet zichzelf in de etalage. Met ‘partijen’ wordt gepraat over gehele of gedeeltelijke verkoop. Aandeelhouders zullen niet of nauwelijks meedelen in de opbrengst.

Macintosh doet zichzelf in uitverkoop

Dat heeft het beursgenoteerde retailconcern op 21 december bekendgemaakt. De afgelopen jaren heeft Macintosh formules als Belcompany en Halfords afgestoten en winkels gesloten om de schuldenlast te verminderen. Begin dit jaar besloot het bedrijf om alleen verder te gaan met Fashion Benelux. De verkoop van Nea, Fashion UK en Kwantum dit jaar brachten de schuld met in totaal 64 miljoen euro terug. De schuldenlast nam weliswaar af, maar daarmee ook de omzet- en winstvooruitzichten, aldus Macintosh.

Ook het bedrijfsresultaat over de afgelopen twaalf maanden (Q4 2014-Q3 2015) bleef negatief. Bovendien is Macintosh geconfronteerd met zeer tegenvallende verkopen in november en de eerste weken van december, waardoor het resultaat in het vierde kwartaal op hetzelfde ‘duidelijk ontoereikende’ niveau van de laatste drie maanden van 2014 uit zal komen. In combinatie met de slechte markt en de hoge beleningsgraad ziet het concern geen mogelijkheid om de overgebleven formules te transformeren naar marktleiderschap in de Benelux.

Macintosh ziet daarom geen andere mogelijkheid dan zichzelf te verkopen. Het geeft een aantal niet nader genoemde partijen inzage in zijn boeken om het gehele bedrijf of een substantieel deel ervan te verkopen. De gesprekken vinden plaats op basis van niet-bindende voorstellen. Vanwege de voor Macintosh slechte markt zal de eventuele opbrengst laag zijn. Omdat de schuldenlast nog erg hoog is, zullen aandeelhouders in alle verkoopscenario’s heel weinig tot niets ontvangen.

Door deze onheilstijding zakte het aandeel verder. De koers daalde zo’n 65 procent naar ongeveer 14 eurocent. Sinds dit najaar heeft Macintosh in Nederland ruim 400 winkels van Dolcis, Invito, Manfield, PRO 0031, Scapino en Steve Madden, en online schoenenplatform Intreza. In België en Luxemburg exploiteert het bedrijf nog ruim 130 winkels van Brantano.

Reageer op dit artikel