nieuws

‘Leidsenhage wordt topwinkelcentrum van internationale allure’

Geen categorie

De herontwikkeling van Leidsenhage is het grootste winkelproject van 2015. De huidige kantoorruimte van 30.000 m2 maakt plaats voor 25.000 m2 nieuwe retail, leisure en horeca. In 2018 moet Unibail-Rodamco The Spring Shopping Resorts – de huidige werktitel – met een oppervlakte 100.000 m2 opleveren.

Unibal-Rodamco kon op winkelbeurs Mapic in Cannes meer details geven over de ambitieuze plannen naar ontwerp van MVSA Architects voor winkelcentrum Leidsenhage. ‘Nederland krijgt eindelijk een winkelcentrum zoals in het buitenland, krijg ik hier van retailers te horen’, zegt Otto Ambagtsheer, regional managing director Benelux van Unibail-Rodamco. ‘Leidsenhage zal onherkenbaar veranderen. We creëren een on-Nederlands groot en overdekt winkelcentrum met een hoogwaardige architectuur. We breiden de winkelruimte uit naar 100.000 m2, verdeeld over 230 winkels, een multiplex bioscoop met tien zalen van Kinepolis en 4.000 gratis parkeerplaatsen. Retailers krijgen grote winkelunits met iconische shopfronts van 8 meter hoog. Op de eerste verdieping komt de bioscoop en realiseren we een Dining Experience met ruim twintig restaurants, na de winkelsluiting bereikbaar via een speciale avondentree. De luxere modemerken concentreren we in de Designer Gallery met een eigen sfeer en architectuur. Net als in Stadshart Amstelveen voeren ook hier het viersterren-serviceniveau in met onder andere gratis wifi, toiletten, kranten en kinderspeelruimte, een servicebalie en een personal shopper.’

Unibail-Rodamco had geen andere keuze, stelt Ambagtsheer. ‘Leidsenhage was afgezakt naar een verouderd boodschappencentrum. Het was dit plan of slopen. We kiezen voor een integrale vernieuwing van ruim 200 miljoen euro, omdat Leidsenhage nog steeds een solide basis heeft van 8 miljoen bezoekers. Bovendien ontbreekt het Nederland nog altijd  aan een winkelcentrum van internationale allure. Locatus en CBRE noemen onze centra Stadshart Amstelveen en Citymall Almere weliswaar de beste Nederlandse winkelcentra, maar Amstelveen zit bij lange na niet in de top 10 van de Unibail-portfolio. Met The Spring realiseren we een shopping resort dat wel kan wedijveren met de beste Europese winkelcentra. De belangstelling van internationale retailers voor het nieuwe Leidsenhage is dan ook enorm.’

Dat de herontwikkeling na veel praten en procedures bijna van start gaat, doet Ambagtsheer deugd. ‘We zijn heel blij dat zowel provincie Zuid-Holland en gemeente Leidschendam-Voorburg unaniem akkoord zijn met ons plan. Gedeputeerde Staten heeft op basis van de strenge Retailagenda geconcludeerd dat er marktruimte is voor The Spring. Hoe sneller we klaar zijn, des te beter voor de retailers. De kantoren worden binnenkort gesloopt. De supermarkt van Jumbo wordt verplaatst. Kleinere foodretailers zijn al verplaatst naar een aparte versstraat met Albert Heijn. De versretailers hebben hun omzet daardoor fors zien stijgen. Dat resultaat werkt aanstekelijk op de andere retailers.’

Blijft V&D deel uitmaken van het nieuwe winkelcentrum? ‘We zijn nog steeds blij met V&D als huurder. De eenmalige huurkorting heeft dit jaar op ons resultaat gedrukt. De onderhandelingen voor daarna zijn nog steeds bezig, net als voor de V&D-warenhuizen in Almere en Hilversum. Het wordt spannend, maar we geloven in de ambitieuze plannen van het nieuwe management.’ Als Leidsenhage in 2018 is opgeleverd, gelden er andere spelregels, verklaart hij. ‘We rekenen vanaf dan op 12 miljoen consumenten. Het nieuwe Leidsenhage gaan we exploiteren als een warenhuis. Dat is mogelijk omdat we ons bezit in Leidsenhage sterk hebben uitgebreid. Om ook op straatniveau dezelfde hoogwaardige uitstraling te hebben, moeten we ook de winkelgangen zelf beheren. Daarom koopt de VVE alle grond van de gemeente. Elke retailer krijgt een eindig huurcontract van vijf tot tien jaar met een omzethuurcomponent. Deze incentive werkt twee kanten op. Ook  kunnen we zo onze retailmix up to date houden.’

Reageer op dit artikel