nieuws

Leasinvest verwerft iconisch gebouw in Brussel

Geen categorie

Het Belgische vastgoedfonds Leasinvest Real Estate heeft het iconische Brusselse multi-tenantgebouw Koninklijk Pakhuis voor 108 miljoen euro gekocht van Extensa Group.

Leasinvest verwerft iconisch gebouw in Brussel

De investering vertegenwoordigt een marktconform aanvangsrendement van 5,61 procent. Het Koninklijk Pakhuis werd tussen 1904 en 1906 gebouwd op basis van een ontwerp van architect Ernest Van Humbeek. Het werd in 1910 ingehuldigd door koning Leopold II en werd gebruikt voor de langdurige opslag van goederen, onder toezicht van de overheid. Het Koninklijk Pakhuis is  in 2000 volledig gerenoveerd tot een multifunctioneel multi-tenantgebouw van vier verdiepingen met op de begane grond commerciële activiteiten en horeca.

Het icoon beslaat 44.600 m2 en is sinds de renovatie steeds volledig bezet geweest. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter is steeds gestegen. Het Koninklijk Pakhuis is een nichegebouw van de zogenoemde Tour & Taxis-site in het centrum van Brussel. Het heeft een bezettingsgraad van 95,83 procent met een zeer gediversifieerd huurdersrisico van een vijftigtal huurders, waaronder advocatenkantoren en mediabedrijven. De gemiddelde looptijd van de huurcontracten bedraagt 3,09 jaar.

Jean-Louis Appelmans, CEO van Leasinvest Real Estate: ‘De overname van dit iconische gebouw is voor Leasinvest een unieke opportuniteit om een echt duurzaam gebouw te verwerven dat volledig past binnen onze strategie om onze vastgoedportefeuille uit te breiden met zeer goed gelegen gebouwen in retail en kantoren. De 6,1 miljoen euro aan jaarlijkse huurinkomsten, over een vijftigtal huurders gespreid, zullen dan ook een positieve impact op de algemene rendabiliteit van Leasinvest hebben vanaf 2016.’

Door de acquisitie stijgt de omvang van de directe vastgoedportefeuille naar 865 miljoen euro, verspreid over 42,5 procent retail, 41,7 procent kantoren en 15,8  procent logistiek. De bezittingen liggen voor 54 procent in Luxemburg, 41 procent in België en 5 procent in Zwitserland. Met de indirecte vastgoedportefeuille (voornamelijk de participatie in Retail Estates) zal de globale directe en indirecte vastgoedportefeuille 933 miljoen euro bedragen.

Reageer op dit artikel