nieuws

Lange celstraffen fraudeurs Weststaete Groep

Geen categorie

De hoofdverdachten in de fraudezaak rond het familiebedrijf Weststaete Groep zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van een tot vier jaar. De vastgoedbeleggingsfondsen waren in werkelijkheid piramidespelen.

Lange celstraffen fraudeurs Weststaete Groep

Dat heeft de rechtbank in Utrecht op 7 december bepaald, schrijft het Algemeen Dagblad. Weststaete beloofde met vijftien uiteenlopende fondsen te investeren in Duitse winkels en woningen. Volgens de rechtbank werd slechts een fractie van de inleg belegd in vastgoed. Het dividend van het ene fonds kwam uit de inleg van een nieuw fonds. Het Openbaar Ministerie stelde eerder dat Weststaete 43 miljoen euro zou hebben opgehaald bij ongeveer 700 beleggers. Dat bedrag heeft justitie teruggebracht tot 24 miljoen euro.

De groep werd geleid door een familie. Hoofdschuldigen Hans J. uit Soest en zijn zoon Michael zijn veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk vier en drie jaar. Ze zijn volgens de rechtbank schuldig aan oplichting en witwassen van crimineel geld. Moeder Johanna B. heeft volgens de rechter valsheid in geschrifte gepleegd. Ze kreeg een celstraf van een maand en een taakstraf van 150 uur. Deze uitspraken waren conform de eis van het Openbaar Ministerie, op de zes maanden extra cel van zoon Michael na.

Drie overige verdachten – stromannen volgens justitie en de rechter – zijn medeplichtig bevonden aan grootschalige oplichting en twee van hen ook aan witwassen en valsheid in geschrifte. Zij werden veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De derde verdachte kreeg een jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Noel F. werd als enige verdachte vrijgesproken.

Reageer op dit artikel