nieuws

In Europa 361 internationale retailformules

Geen categorie

Europa telt 361 internationale retailformules, blijkt uit afstudeeronderzoek van Gerda Roth.

Roth liep stage bij Locatus. Zij noemt een formule internationaal als aan drie voorwaarden is voldaan. Ten eerste is de formule in minstens zes landen wereldwijd met een eigen solitaire winkel gevestigd. Ten tweede valt de formule onder de noemer detailhandel of leisure. Ten derde moet de formule minstens één keer op de onderzochte A-locatie voorkomen. 

De filialisering is het verst in Londen. Hier is 54,5 procent van de winkels op de onderzochte A-locatie onderdeel van een internationale keten. De nummers 2 tot en met 5: Barcelona (51,7 procent), Hamburg (51,4 procent), Berlijn (51,0 procent) en Keulen (50,0 procent). Antwerpen staat op nummer 11 (40,5 procent), Amsterdam op 14 (37,4 procent), Rotterdam op 16 (34,2 procent) en Brussel op 18 (30,8 procent). In de top 21 staan zes Duitse steden.

De meeste formules komen uit Europa (82 procent). Van de 361 internationale formules komen de meeste uit Frankrijk (16,1 procent), gevolgd door de VS (15 procent) en Italië (14,4 procent). De eerste plaats voor Frankrijk lijkt verrassend. Roth: ‘Dit zou je in eerste instantie niet verwachten, gezien de taal. Een formule heeft immers minder barrières wanneer zij haar merk niet hoeft aan te passen voor export. De sterke merkpositionering van de Franse modemerken lijkt hier een plausibele verklaring voor te zijn.’

 

Reageer op dit artikel