nieuws

Ikea slaat nieuwe weg in met compact gebouw in Zwolle

Geen categorie

Met een naar verhouding compact gebouw in Zwolle schaart Ikea zich bij de toppers in de categorie grootste opgeleverde GDV/PDV-projecten.

Een voor Ikea-begrippen compact gebouw voert bij Vastgoedmarkt mede de lijst aan van grootste opgeleverde GDV/PDV-projecten in Nederland. Het in februari 2015 geopende woonwarenhuis in de Overijsselse hoofdstad heeft een oppervlakte van 30.000 m2. Daarmee is de vestiging van de Zweedse keten voor Nederlandse begrippen middelgroot. De grootste Ikea-filialen in Nederland hebben een omvang van ongeveer 40.000 m2.

De topklassering voor Ikea Zwolle illustreert dat ontwikkelaars een stuk bescheidener zijn geworden als het om retail gaat. Volgens onderzoek van Vastgoedmarkt verdween in vier jaar tijd de helft van de planvoorraad. Dat gebeurde vooral door het schrappen, uitstellen of verkleinen van projecten.

Al is de omvang van de Zwolse Ikea-vestiging bescheiden voor een lijstaanvoerder op basis van het aantal vierkante meters, het Overijsselse woonwarenhuis laat wel degelijk ambitie zien. En wel op het gebied van vernieuwing. Wereldwijd houdt Ikea tien pilotprojecten voor winkelindelingen. Een van die proefprojecten loopt in Zwolle. ‘Vanuit verschillende landen krijgen we vragen naar andere concepten, naar andere grootten en naar inpassing in winkelcentra. Met de pilotprojecten zoeken we naar een efficiënter winkelconcept, een efficiënter gebruik van het gebouw en een plezierige beleving voor de klant’, vertelt Egbert Dijkstra, property manager bij Ikea Nederland.

Magazijngrootte

Voor de Zwolse vestiging week Ikea af van de gebruikelijke rechthoekige plattegrondvorm. ‘Het vierkant waarvoor we hebben gekozen is goedkoper door de lagere kosten voor installaties, overspanning en constructie’, zegt Dijkstra. ‘Nieuw is bovendien dat de showroom en het magazijn op dezelfde etage liggen, gescheiden door het restaurant. We onderzoeken of dat inderdaad efficiënter is en prettiger voor de klant.’

Ook op het gebied van duurzaamheid getuigt de Zwolse Ikea-vestiging van ambitie. Op het vierkante dak prijken 5.500 zonnepanelen met een totale oppervlakte van meer dan 12.000 m2. ‘De opbrengst van de zonnepanelen bedraagt 800 megawattuur, even hoog als het verbruik van 235 huishoudens’, meldt Dijkstra.

De opbrengst van die zonnepanelen steekt getuige de uitleg van Dijkstra nog bleek af bij de opbrengsten van de warmte- en koudeopslag. ‘Daarmee besparen we 665 megawattuur voor verwarming en 820 megawattuur aan koeling.’ En dan heeft de Nederlandse property manager van Ikea de warmteterugwininstallatie, de negen windmolens en het uitsluitend gebruik van led-verlichting nog niet eens genoemd.

Gevraagd naar het succes van de 49 miljoen euro kostende Zwolse vestiging zegt Dijkstra: ‘Sinds de opening waren er ongeveer een miljoen bezoekers. Dat is volgens verwachting, misschien iets meer. Daar kunnen we dus best tevreden over zijn.’ En gelet op het pilotproject kan het zomaar zijn, dat de nieuwtjes in Zwolse filiaal navolging krijgen in vestigingen elders in de wereld.

Auteur: Peter Hanff
Dit artikel verscheen in Vastgoedmarkt van december 2015. 

Reageer op dit artikel