nieuws

‘Hogere hypotheekrente door Solvency II en Basel III’

Geen categorie

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat vanaf 2018 geen lagere buffereisen hanteren voor verzekeraars als ze NHG-hypotheken verstrekken. Voor banken geldt waarschijnlijk hetzelfde. De hypotheekrente zal daardoor stijgen.

Dat schrijft Hypotheekshop.nl in een bericht op de eigen website. Door dit besluit moeten verzekeraars per verstrekte hypotheek meer geld reserveren. Dit kan ervoor zorgen dat zij straks minder rentevoordeel zullen geven bij afsluiting van een hypotheek. Toezichthouder DNB geeft aan weliswaar te beseffen dat het risico op NHG-leningen heel laag is, maar niet te kunnen afwijken van de internationale regels rond het toezicht op verzekeraars (Solvency II) die op 2018 van kracht worden. Banken lijken door internationale regels (Basel III) hetzelfde probleem te krijgen.

Wie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit, krijgt nu bij banken en verzekeraars tot 0,8 procentpunt rentekorting. Dit soort hypotheken zijn voor financiële instellingen minder risicovol, omdat de NHG regelt is dat zij bijna altijd het geld terugkrijgen als de huizenkoper de hypotheek niet meer kan betalen. Daardoor hoeven financiële instellingen minder bufferkapitaal aan te houden en kunnen ze dus ook een lagere rente vragen. Als de Solvency II-regeling van kracht wordt zijn de financiële instellingen verplicht om per hypotheek meer geld achter te houden.

Reageer op dit artikel